Kaj je minimalizem?

V svojem življenju naberemo veliko stvari – tako smo naučeni.

Če kaj potrebujemo, to kupimo. Če se hočemo počutiti boljše, si nekaj privoščimo. Če se družimo s prijatelji, gremo nakupovat. Nato to ponovimo.

Tako mimogrede naberemo kup predmetov, ki nas zdaj držijo v pesti. Narekujejo naše dneve, ko jih moramo pospravljati, organizirati, popravljati ali pa se ob vsakem pogledu nanje spomniti, koliko so nas stale, kljub temu, da jih še nismo imeli “časa” uporabiti.

Okolje velikokrat prikazuje naše notranje počutje, kar pomeni, da tudi obratno, okolje vpliva na našo notranjost.

Če dobro pogledate okrog sebe – kdo ste?

Ali je to okolje v katerem ste lahko svobodni? Ali vas pogled na polno sobo stvari spravi v slabo voljo, vas sprosti ali navduši, da se lotite uresničevanja svojih ciljev?

Vzemite si čas in občutite prostor v katerem ste. Lahko se sprehodite od sobe do sobe ter opazujete, če se občutki spreminjajo. Nato počutje zapišite na list papirja. To je vaš začetek.

Zdaj pa na list papirja napišite, kako bi se radi počutili – ko greste z očmi po prostoru, kakšni občutki in misli, bi radi, da vas preplavijo?

Mir, radost, varnost, toplina, ustvarjalnost, lahkotnost, upanje, inspiracija? Uporabite besede, dolge stavke, slike ali karkoli potrebujete, da dobite jasno predstavo, česa si želite. Vzemite si čas, saj bo vaš cilj tisti, ki vas bo motiviral.

Zdaj imate svoj začetek in cilj, minimalizem pa je tisto vmes – vaša pot.

Minimalizem v umetnosti prepoznamo po preprosti izbiri barv, oblik ali zvokov, minimalizem kot življenjski stil pa predstavlja življenje svobodno od nepotrebnih stvari.

Pripelje nas do bistva nas in našega življenja ter odstrani vse, kar nam ne pomaga narediti življenja lepšega, bolj udobnega, praktičnega ali prijetnega.

In to na nek način pomeni, da živimo z manj, kot smo bili vajeni do zdaj – a to ne pomeni, da se moramo odrekati stvarem, v katerih uživamo.

Koncept minimalizma je pravzaprav preprost – če nam nekaj ne prinese vrednosti, mora iti stran. Vse ostalo lahko ostane.

Na blogu bom delila vse, kar sem se sama naučila na svoji poti do bolj preprostega življenja – od načinov sortiranja, napotkov za premišljeno nakupovanje, kako minimalizem uporabiti na ostalih področjih življenja, kako se končno osvoboditi strahu pred občutkom, da imamo premalo in kako stopiti ven iz potrošniške kulture, v kateri smo odraščali.

Upam, da vam bodo nasveti pomagali na vaši poti in ne pozabite – danes je najboljši dan za nov začetek 😉

Leave a Reply