Kaj minimalizem ni

Vsaka oseba si ob besedi minimalizem predstavlja drugačno stvar.

Nekateri mislijo, da je to živeti s črno, belo in sivo garderobo, v prostorih brez barv in z omejeno količino predmetov. Te predstave nas velikokrat odvrnejo, da bi sploh poskusili živeti z manj, saj nočemo slediti “pravilom” minimalizma.

A to velikokrat sploh niso pravila, ampak so pravzaprav najbolj pogoste zmote. Poglejmo, kaj minimalizem ni.

MINIMALIZEM NI… ODREKANJE

Ena izmed največjih zmot o minimalizmu je, da moramo živeti s čim manj stvari možno, kar se lahko zdi, kot prisila živeti z manj.

Ampak ni potrebno, da se znebimo vsega, da bi občutili lepoto minimalizma. Cilj je najti ravnotežje med predmeti in našim življenjem, tako da nam stvari pomagajo živeti naše najboljše življenje, ne pa da nas ustavljajo.

Prav tako to ni tekmovanje, kdo lahko “zdrži” z manj stvarmi. Včasih se zgodi, da na poti sortiranja postavimo fokus na število predmetov, ki jih imamo v lasti, še posebej, če se začnemo primerjati z ostalimi ljudmi.

Nekdo lahko celo komentira, da imamo v lasti preveč ali da stvari ne delamo pravilno. Tako se pojavi misel, da nismo dovolj predani in mislimo, da se moramo posloviti od še več stvari ali pa mislimo, da naši dosežki niso dovolj samo zato, ker ostali živijo z manj.

In tako se lahko pot do svobode sčasoma spremeni v primerjanje in tekmovanje z drugimi, da se počutimo enakovredne. A to ni tekmovanje in niste boljši ali slabši minimalist, če imate manj stvari. V takih trenutkih se je pomembno spomniti, zakaj ste se odločili stopiti na to pot in si čestitati za napredek, ki ste ga naredili. Le vi veste, kako daleč ste prišli.

MINIMALIZEM NI… ČRNO BEL

Če pogledamo minimaliste, lahko vidimo njihove črne, bele in sive omare, prazne sobe in vse je videti nevtralno.

In seveda obstajajo prednosti nevtralnih oblačil, saj so te brezčasne in jih je lahko mešati z ostalimi kosi. Prav tako nevtralne barve v domovih pomagajo pri naši sprostitvi in nam dajo več prostora za razmišljanje.

A to ne pomeni, da mora biti vse tako. Barve so lahko sproščujoče, energetske, navdušujoče, motivacijske, polne radosti… zato izberite tiste, ki so vam všeč.

Sama imam osebno rada barve, kot sta bež in bela v svojem domu, a ko pride do moje garderobe in ličil pa obožujem koralne, oranžne, rožnate in rdeče odtenke. Občutim veliko radosti, ko jih uporabljam in te barve so tako pomembna sestavina v moji omari.

Ne podcenjujte nevtralnih barv zaradi tega, ker jih uporablja toliko ljudi, ampak prav tako se ne bojte igrati z barvami. Vzemite najboljše od obeh in se zabavajte 🙂

MINIMALIZEM NI… STATIČEN

Na začetku sem mislila, da ko bom vse pospravila bom prispela na cilj.

Postala bom minimalistka, moje življenje bo preprosto in stvari se ne bodo spreminjale. A življenje ni statično. Sprememba poklica, poroka, otroci, selitev, novi konjički, nova odkritja o sebi…

Vse te transformacije, se pokažejo tudi v našem okolju. In pomembno je, da s spremembami v življenju diha tudi naš minimalizem.

Če zamenjamo službo, se lahko to pokaže v rahli spremembi oblačenja. Če začnemo delati od doma, mogoče ne potrebujemo več avta. Ali pa če najdemo nov konjiček to pomeni, da bomo v svoje življenje dodali nekaj novih stvari.

Te spremembe ponavadi niso velike, še posebej, če smo med sortiranjem opravili dobro delo in poslušali svoj notranji občutek.

A, ko se pride do sprememb, je pomembno, da se jim takrat ne upiramo, ampak jih ozavestimo in potem naredimo mali korak naprej. Če ste na primer našli nov konjiček, ni treba kupiti vseh novih stvari naenkrat, saj bodo te lahko ostale nekoristne, če boste s konjičkom v kratkem prenehali. Tako raje dodajajte stvari počasi.

Najprej poskrbite za ‘nujno’ opremo ali pa si jo od koga izposodite in ko vidite, da je ta konjiček postal konstanta v vašem življenju, dodajte še več stvari. Isto lahko naredite, če bi se radi poigrali z vašim stilom. Če bi radi poskusili novo barvo ali silhueto dodajte en kos najprej in opazujte, koliko ga nosite. Dajte si nekaj časa in če ga veliko uporabljate lahko dodate še kakšnega.

Sledite spremembam v svojem življenju in se poslušajte. Bodite nežni in se učite.

Ravnotežje na vseh področjih življenja je pravi odgovor za srečo.

Leave a Reply