Kako temeljito pospraviti?

Zdaj veste, kaj minimalizem je in kakšne so njegovi prednosti, a ne veste, kje začeti?

Na trgu je veliko različnih metod, a spodaj sem predstavila način sortiranja, ki ga uporabljam sama. Ta je blizu metode KonMari, s katero sem se spoznala na začetku minimalizma.

Če bi radi začeli z manjšimi koraki, potem predlagam, da poskusite 5 zabavnih igric sortiranja, ki vam bodo pomagale očistiti kramo v nekaj minutah ali dneh.

Če pa ste pripravljeni pokukati v najbolj skrite predele svojega doma potem sledite napotkom, ki so predstavljeni spodaj. Poskusite, ali to deluje za vas in vzemite, kar vam koristi. Poslušajte se in bodite nežni. Zdaj pa začnimo 😉

1. VZEMITE SI ČAS IN STVARI SORTIRAJTE TEMELJITO.

Ko se boste lotili pospravljanja je zelo pomembno, da ne hitite ali ste površni, saj to pomeni, da se boste k tej kategoriji vračali nazaj kasneje in izgubljali čas, ali pa ne boste pospravili tako temeljito, kot bi lahko.

Okolje naj bo prijetno in mirno, da se lahko popolnoma posvetite nalogi. Sama si rada pripravim skodelico vročega čaja, ki me ckrlja med daljšim sortiranjem.

2. POSPRAVLJAJTE PO KATEGORIJAH IN NE PO LOKACIJI.

Velikokrat se lotimo pospravljanja enega prostora, a kar se zgodi je, da ne vidimo, koliko stvari zares imamo.

Recimo, da imamo doma 4 škarje – ene v kuhinji, ene v kopalnici, ene v spalnici in ene za “rezervo”.

Če pospravljamo prostor po prostor se nam zdi razumljivo, da imamo ene škarje v enem prostoru. Ko pa sortiramo po kategorijah in stvari postavimo na en kup s tem vidimo koliko duplikatov imamo.

To nam pomaga oceniti ali zares potrebujemo ta izdelek v vseh teh sobah, kar lahko pomeni, da na koncu obdržimo dva para, namesto štirih.

3. ZAČNITE Z LAŽJIMI KATEGORIJAMI IN JIH STOPNJUJTE PO TEŽAVNOSTI.

Najlažje je začeti s stvarmi brez sentimentalne vrednosti, ki so lahko zamenljive, saj je med sortiranjem normalno, da imamo v ozadju strah, da bomo mogoče to stvar rabili v prihodnosti. In težje, kot je ta stvar zamenljiva, večji je strah, kljub temu, da do tega skoraj nikoli ne pride.

Zato začnite z lažjimi predmeti in tako gradite na svoji samozavesti, ki vam bo pomagala pri težjih kategorijah.

Kaj pa je kategorija? To so predmeti, ki spadajo pod isto skupino: oblačila, čevlji, modni dodatki, nakit, lepotni izdelki, elektronika, papirji, knjige…

4. VSE STVARI IZ DOLOČENE KATEGORIJE POSTAVITE NA EN KUP.

Poglejte v košare za perilo, avto, torbe, shrambe in kleti. Ne izpustite ničesar! Ta korak je pomemben, saj deluje kot šok terapija.

Kot sem omenila prej, se ne zavedamo koliko stvari v resnici imamo, ker jih hranimo na različnih mestih ali jih lepo organiziramo.

A ko vse postavimo na eno mesto, smo osupli nad samo količino predmetov, zaradi česar se naš pogled na material in koliko potrebujemo spremeni. Prav zato je to eden izmed pomembnejših korakov.

5. STVARI, POTREBNE POPRAVILA PRAV TAKO SORTIRAJTE.

Ko greste čez določeno kategorijo zraven vključite tudi stvari iz te kategorije, ki jih je treba popraviti. Kar se boste odločili obdržati potem v kratkem odnesite k šivilji ali serviserju.

Včasih lahko s popravilom ali nego vrnemo predmetu življenje in prebudimo veselje, ki smo ga enkrat imeli do stvari. A to ni zelena luč, da obdržite nepotrebne stvari. Bodite iskreni s sabo, če to zares rabite.

6. ČE SE LE DA NAJ BO PROSTOR SORTIRANJA DRUGJE

…od tistega, kjer ponavadi hranite stvari. Obleke prinesite v dnevno sobo, kuhinjske pripomočke odložite na mizo itd.

V manjših prostorih to ni vedno mogoče, a poskusite razbiti občutek, da sortirate obleke v omari, kuhinjske pripomočke v kuhinji itd.

7. IZOGNITE SE ISTOČASNEMU SORTIRANJU IN ORGANIZIRANJU.

Tako fokus ni na stvareh, ki jih želite obdržati, ampak na tem, kako jih želite organizirati. Organizacija vedno pride na vrsto po sortiranju.

8. ČE MED POSPRAVLJANJEM NALETITE NA SENTIMENTALNE PREDMETE,

ki jih ne uporabljate, naj bodo to papirji, čestitke, plišaste igračke, nakit, itd. jih dajte na stran med sentimentalne stvari, ki pridejo na vrsto na koncu.

9. PREDLAGAM, DA SI PRIPRAVITE VREČE ALI KOŠARE, KAMOR BOSTE SORTIRALI STVARI.

Tako vam bo pospravljanje veliko lažje in imeli boste boljši pregled. Predlagam, da stvari sortirate na kupe ‘ja’, ‘ne” in ‘mogoče’. Kup mogoče vam omogoči čas za razmislek in poskrbi, da se med sortiranjem ne zataknete, a na koncu je treba sortirati tudi tega, dokler vam ne ostaneta samo kupa ‘ja’ in ‘ne’. Pri sortiranju lahko sledite svojemu občutku ali pa si pomagate z nekaj vprašanji, ki jih uporabljam tudi sama.

10. AKCIJA.

Prebrali ste zgornje napotke, veste, kako proces pospravljanja deluje in zdaj je čas za akcijo. Izberite kategorijo ter dan sortiranja in začnite!

Pri pospravljanju se včasih lahko zgodi, da se pri kakšni kategoriji počutite, da nimate dovolj in občutite praznino.

Naj vas ne bo strah, to je povsem normalno. Rabite čas, da sprememba zunanjega okolja poseže še v vašo notranjost. In če se boste še vedno počutili, da vam nekaj manjka po določenem obdobju, lahko preprosto ugotovite, kaj to je in to dodate. A predlagam, da počakate vsaj en mesec.

Leave a Reply