4 vprašanja za temeljito pospravljanje in sortiranje

Kako se odločiti kaj je vredno obdržati?

Kaj pa če-ji, koliko je stvar stala ali kolikokrat ste jo uporabili nima veze. Prej, ko se osvobodite stvari, ki ne doda vrednosti vašemu življenju, prej se boste osvobodili občutka krivde – daleč od oči, daleč od srca.

Ko najdete nov dom, kjer bo ta predmet nekdo z veseljem uporabljal boste občutili olajšanje in svobodo.

Za sortiranje je na voljo veliko vprašanj.

Spodaj so napisana tista, ki se mi zdijo najboljša, saj se ne nanašajo le na logiko oziroma praktičnost, temveč tudi na naše veselje, ki ga ob predmetih občutimo.

Sama mislim, da odstranjevanje predmetov glede na logiko mogoče boljše deluje pri nekaterih kategorijah, kot so kuhinjske stvari, brisače ali spodnje perilo, medtem ko je pri oblačilih, čevljih, makeupu, modnih dodatkih in dodatkih za dom rezultat boljši, če poslušamo, kaj nam je zares zares všeč.

To ne velja nujno za vse.

Vsi smo si različni, zato uporabite tista vprašanja, ki resonirajo z vami. In ker je minimalizem proces, ki lahko traja več mesecev ali celo leta, odvisno od naše količine stvari, pomeni, da bomo stvari sortirali večkrat in tako uporabili različna vprašanja ob različnih priložnostih.

1. ALI TO STVAR Z VESELJEM UPORABLJAM, NOSIM ALI GLEDAM?

To je prvo vprašanje, ki se nanaša na naše veselje uporabe predmetov.

Velikokrat smo lahko tako osredotočeni na logiko in praktičnost, da pozabimo ali uživamo v stvareh, ki jih imamo.

Kljub temu da mogoče ne bomo čutili velikega navdušenja nad polnilcem za telefon, je pomembno, da stvari dobro opravljajo svojo nalogo. In več, kot uporabljamo stvari, bolj pomembno je, da nam te prinašajo radost.

2. ALI DODA TA STVAR VREDNOST MOJEMU ŽIVLJENJU?

Cilj predmetov, ki jih imamo je, da dodajo nekakšno vrednost – ali nam naredijo življenje malo lažje, bolj prijetno, udobno ali celo bolj zabavno.

Če določena stvar nima nobenega namena, potem je verjetno ne rabimo v svojem življenju.

3. ALI SEM TO STVAR UPORABIL/A V ZADNJEM LETU? ZAKAJ NE?

Ko imamo doma predmete, ki jih ne uporabljamo, se ponavadi zadaj skrivata dva razloga – na stvar imamo pripeto idejo, ki je ne želimo izpustiti (prihodnost) ali pa je stvar sentimentalna (preteklost).

Ko boste naleteli na tak predmet, se vprašajte, kakšna zgodba se skriva zadaj – ali ste kupili kuharsko knjigo z zdravimi recepti v želji, da boste končno osvojili sanjsko telo in mislite, da se s slovesom od knjige poslovite tudi od ideje sanjskega telesa?

Ali pa je stvar sentimentalna in vas spominja na nekaj prijetnega iz preteklosti, česar še niste pripravljeni pustiti za sabo. Mogoče se tudi tu skriva kakšen strah, da tega ne boste več izkusili v prihodnosti, kar razloži oklepanje preteklosti.

Nežno se sprašujte, saj se boste tako več naučili o sebi. Prav tako vam bo to dalo samozavest, da se od stvari poslovite z mirno vestjo in se zaveste, da lahko najdete drugačen način za uresničevanje svojih ciljev, kot je kopičenje ter hranjenje predmetov.

4. ALI JE STVAR VREDNA MOJEGA ČASA?

Vsaka stvar potrebuje svojo nego – zanjo je treba skrbeti, jo pospraviti, kdaj tudi popraviti in na koncu koncev gledati. Ali je vaš čas za nego vreden prednosti, ki vam jih izdelek ponudi?

Če imate delikatno majčko, ki jo je treba prati v čistilnici ali je to vredno vašega časa? Ali so plusi vredni minusov?

Odgovori bodo drugačni za vsakega posameznika, saj ne želimo vsi istih stvari. Sama imam rada lepe, malo bolj delikatne majčke, dokler lahko zanje skrbim doma, drugače jih ne kupim, saj vem, da bo zraven prišel nepotreben stres.

S tem vprašanjem pride v ospredje praktičnost predmetov, saj med sortiranjem razmišljamo tudi o skrbi, ki s posamezno stvarjo pride, kar pomeni, da lahko zavestno zmanjšamo količino časa (in stresa), ki ga porabimo za vzdrževanje.

To vam lahko pomaga pri sortiranju, tako, da pridete do kupa ja nad katerim ste navdušeni. To je to 😉

Leave a Reply