Zakaj je za uspeh treba spremeniti fokus iz cilja na pot

Ko si postavimo cilje smo ponavadi odločeni in zagnani.

Veseli nas ideja kakšno bo življenje, ko jih dosežemo in tako hitro začnemo z iskanjem poti do uresničitve. Mislimo: “Prej, kot pridemo tja, boljše.”

Recimo, da si za cilj postavimo eno izmed pogostih želja – shujšati nekaj kilogramov. V mislih se že vidimo kako se bomo boljše počutili in gledamo diete, ki nas bodo pripeljale tja. Mogoče dodamo še dnevno trening rutino, da se nam rezultat le ne bo izmaknil. Medtem v ozadju ves čas tiho razmišljamo – “Komaj čakam, da pridem na cilj, samo še teh nekaj kilogramov izgubim in potem bom super.”

A ker smo osredotočeni samo na cilj in ne na pot po kateri bi radi do tja prišli, obstaja velika verjetnost, da bomo izbrali pot glede na hitrost in ne na ostale kriterije, kot so užitek, učenje in uspešnost na dolgi rok.

Tako spoznamo, da na potovanju ne uživamo, ampak je prav nasprotno. Komaj čakamo, da bo vsega konec, da že končno dosežemo rezultat in se lahko ‘sprostimo’.

Zato je za dolgotrajen uspeh v življenju včasih dobro spremeniti fokus iz cilja na potovanje.

Kako želimo uresničiti naš cilj je velikokrat bolj pomembno kot cilj sam, saj ob izbiri nepravilne poti obstaja verjetnost, da nam spodleti, kar pomeni, da tak pristop v vsakem primeru ne deluje.

Če pa ga že dosežemo, obstaja verjetnost, da bomo ves trud hitro izgubili, ker je vzdrževanje doseženega rezultata nerealistično ali mukotrpno. Tako se naši cilji ponavljajo znova in znova, prav tako kot naši neuspeli poskusi.

Če pa se osredotočimo na pot bomo cilj dosegli in… verjetno na dolgi rok še presegli. Res je, da lahko traja dlje, ampak se s tem pristopom izognemu neprijetnemu odrekanju in mučenju za kratkoročno zadovoljitev.

Namesto “Kdaj bom tam?”, sprašujte “Kako bi rad do tja prišel?”

Ko si izberete cilj in opredelite zakaj ga želite doseči začnite s spremembami, ki bodo postale vaš temelj.

To so lahko spremembe, kot menjava gazirane pijače z vodo ali čajem, ali če je to preveč prepolovite količino. Če si sladkate kavo, namesto treh žličk dodajte samo eno ali pa poskusite brez. Ob kosilu ali večerji zraven dodajte malo solate ali zelenjave, da vas napolni namesto drugih stvari. Če radi pojeste kaj sladkega, poiščite piškote, ki so vam še vedno všeč ampak imajo mogoče malo manj sladkorja. S telovadbo poskusite deset minut vsak dan. Če je to preveč naredite samo pet minut. Če vam je to premalo naredite dvajset minut.

Opazujte kako se ob spremembah počutite in svojo pot prilagodite, ko je to potrebno.

Ko boste uvedli nove aktivnosti bodite vztrajni, dokler ne postanejo vaša nova rutina. Nato, ko boste zadovoljni in samozavestni lahko začnete z naslednjo ali to nadgradite.

Iskanje prijetne poti je lahko izziv in igra, namesto, da postane breme in dokazovanje. Vključite prijatelje, partnerja ali celo otroke, iznajdite sistem nagrajevanja in se učite.

Počasno grajenje navad je kot grajenje hiše – opeka na opeko. Čeprav se zdi počasneje, kot postaviti leseno steno, bo ta veliko bolj trdna in bo prestala test časa.

Ne pozabite… uživajte na poti. Nikamor se vam ne mudi!

Leave a Reply