Kaj je osnovna garderoba (kapsula)? Kako jo uporabljam sama in kako jo lahko ustvarite tudi sami

Na voljo je veliko različnih načinov, kako se oblačiti z manj, ampak večina vključuje imeti v lasti manj stvari, za kar sem seveda za!

A prav tako imam rada oblačila in čevlje, in zaradi tega sem želela najti način, kjer lahko menjam svoje stvari, brez, da bi se počutila, da lahko pridem do določenega števila kosov samo s pospravljanjem in sortiranjem.

To seveda ne pomeni, da lahko obdržimo vse in bo kapsula magična rešitev, prej moramo seveda temeljito pospraviti.

TOREJ KAJ JE OSNOVNA GARDEROBA ALI KAPSULA?

Kapsula je kombinacija kosov oblačil, ki zelo dobro delujejo med seboj, jih je lahko mešati in so sezonsko primerni (za sezono v kateri smo).

Odvisno od našega življenja imamo lahko eno, dve ali tri različne kapsule naenkrat.

Kako to izgleda?

Če za svoj poklic potrebujete malo bolj profesionalen videz, potem se vaša službena oblačila verjetno ne bodo ujemala z vašimi vsakdanjimi kosi, zaradi česar lahko namesto ene garderobe ustvarite dve kapsuli. S tem je oblačenje lažje, saj se oblačite iz ene kapsule ali druge, odvisno od dnevov.

Če pa lahko večino stvari nosite vsak dan, a imate v omari vseeno nekaj posebnih kosov, razmislite o mini kapsuli, ki jo lahko potem kombinirate z glavno – ta je lahko ustvarjena za vaš poklic, posebne priložnosti ali karkoli vam srce poželi.

Sama imam v omari eno kapsulo, saj lahko večino stvari nosim v službo in obratno, a imam pa tudi nekaj posebnih kosov, ki visijo v zaprtem delu omare – to je moja mini kapsula za posebne priložnosti, ki jo lahko kombiniram z ostalimi oblačili iz svoje glavne garderobe.

Poglejte svoj urnik in omaro, ter ocenite, ali je ena kapsula dovolj, ali bi radi imeli še eno službeno? Mogoče želite imeti tudi kakšno mini kapsulo za zraven? Vaše življenje, vaša pravila! A predlagam, da ohranite stvari čim bolj enostavne – kapsule so tu za to, da nam življenje naredijo lažje, ne težje.

Druga odločitev je, koliko različnih sezon bi radi imeli, ko uporabljate osnovno garderobo? Ali bi radi posodobili svojo omaro vsake tri ali vsakih šest mesecev?

Ker je Slovenija država s štirimi letnimi časi, ki se giblje od mrzlih snežnih dni do vročih poletij, sem leto razdelila v štiri kapsule – spomladansko, poletno, jesensko in zimsko. Časovni okvir treh mesecev mi je najbolj všeč, a testirajte pri sebi, kaj najbolj deluje za vas.

In če mogoče živite v državi, kjer so vremenske spremembe majhne, še vedno lahko občutite prednosti malih menjav v omari, mogoče s spremembno določenih barv, materialov ali silhuet.

KAKO ZGRADITI SVOJO KAPSULO?

Proces sem poenostavila, da je zabaven in ga lahko naredi prav vsak. A preden začnete, je pomembno, da ste svojo garderobo že temeljito pospravili in ste obdržali samo stvari, ki jih z veseljem nosite. Če ne, najprej preberite članek Kako temeljito pospraviti.

Pa nadaljujmo.

1. Vse postavite ven – zdaj, ko imate v svoji garderobi samo stvari, v katerih zares uživate, jih postavite iz svoje omare pred sabo tako, da imate dober pregled. Če imate nekaj kosov v koših za perilo, vzemite ven tudi te.

2. Malo pospravite – police in predali so prazni, zato izkoristite priložnost in jih na hitro očistite. Občutek, ko pospravljamo oblačila nazaj v svežo očiščeno omaro, je super 🙂

3. Odločite se, kaj želite obdržati – vzemite kos oblačila in se vprašajte “Ali želim imeti to stvar v svoji spomladanski/poletni/jesenski/zimski/______ kapsuli?. Če je odgovor ja, jo postavite nazaj v omaro, drugače pa stvari postavite na stran, da jih boste organizirali kasneje. Pojdite čez ves kup, dokler vam ga ne zmanjka.

4. Hiter pregled – poglejte svojo kapsulo. Ali se kosi lepo dopolnjujejo, so primeri za sezono in imate občutek, da se boste oblačili z lahkoto in veseljem? Če ja, potem je to to, če ne kapsulo še malo dodelajte, dokler vam ne bo všeč. Cilj je, da občutite veselje in inspiracijo vsakič, ko odprete svojo omaro.

5. Ostale kose shranite – vse, kar ne želite imeti v svoji kapsuli, morate zdaj pospraviti. Če je treba kaj oprati, to naredite, da bodo stvari sveže in čiste, ko jih boste ponovno želeli uporabiti. Shranite stvari v dodatne predale, mogoče pod posteljo ali v omaro, ali pa jih pospravite v škatle, samo poskrbite, da boste to storili pravilno, da jih ohranite v dobrem stanju.

6. Zdaj ponovite korake z zunanjimi oblačili in čevlji. Obdržite samo, kar vam je v veselje in kar je sezonsko primerno. Na koncu bi se morali počutiti lažje, saj veste, da bo vse, kar je zunaj uporabljeno in ljubljeno.

7. Uživajte v svoji garderobi 😀 – in če se počutite, da bi radi kaj spremenili sproti, to preprosto naredite. Ponavadi rabimo čas, da zgradimo popolno kapsulo in ugotovimo kaj deluje za nas.

Ko se približuje nova sezona, je čas, da ustvarite novo kapsulo. A preden začnete, na hitro preglejte zdajšnjo, da vidite, kaj je delovalo in kaj ni, saj vam bo to pomagalo pri gradnji naslednje. Prav tako je to super trenutek, da se poslovite od kosov, ki niso bili ljubljeni ali nošeni. Ali pa če imate občutek, da vam je kakšen kos manjkal, ugotovite, kaj to je, da ga boste lahko dodali. Ko končate s pregledom, ponovite korake zgoraj.

Občutek, ko spet vse postavite ven iz škatel in predalov po treh mesecih, je super. Tam bodo kosi, na katere ste pozabili in jih boste z veseljem spet nosili. In s tem se boste počutili, kot da imate drugačno garderobo vsako sezono, brez, da bi kadarkoli stopili v trgovino. Cel proces je podoben nakupovanju, a brez zapravljanja denarja, energije in časa, ki ga drugače bi.

In to mi je najbolj všeč pri garderobni kapsuli – edinstven proces shranjevanja in spreminjanja garderobe zmanjša potrebo po nakupovanju, kar seveda ne pomeni, da ne smemo ničesar dodati, ampak se bo naša želja po tem občutno zmanjšala.

Upam, da vam bo to pomagalo ustvariti vašo prvo kapsulo in boste izkusili, kako čudovito se je oblačiti z manj, a uživati v svojih oblačilih bolj kot kadarkoli prej. In če želite, delite svoje občutke, izkušnje in nasvete, ki jih imate pri svojih kapsulah in garderobah 😉

Leave a Reply