Kako nakupovati pametneje?

Minimalizem se začne s pospravljanjem, a s časom je dobro pogledati tudi naše nakupovalne navade, saj nas večina ni bila naučena kako nakupovati z zavedanjem.

Prav nasprotno; veliko ljudi definira uspeh skozi materialne stvari in mediji to idejo podpirajo ter nas spodbujajo, da kupujemo več in več in več.

To seveda ne pomeni, da je nakupovati v osnovi ‘narobe’, saj ni. Če nakupujemo iz pravih razlogov, je to popolnoma v redu in v tem lahko uživamo, zato se ni potrebno kaznovati, če si želimo novih stvari.

A kar se moramo naučiti je nakupovati pametneje zato, da kupimo stvari, ki jih bomo uporabljali in v njih uživali, namesto da svoje domove spet napolnimo s kramo.

TOREJ, KAKO LAHKO PRENEHAMO Z IMPULZIVNIM NAKUPOVANJEM?

Tako, da razvijemo čim več samozavedanja, s tem, da smo zares odkriti sami s seboj.

Lahko se naučimo tisoč različnih nasvetov kako bolje nakupovati, a dokler se ne zavedamo kaj nas v resnici vodi, nikoli ne bomo zares svobodni.

Zato je pomembno, da si pri pospravljanju in sortiranju vzamemo čas in razumemo kako smo sploh prišli do te točke, saj nam bo to pomagalo videti našo nevidno vodilno silo, na kateri lahko potem delamo.

Pomembno je vedeti, da velikokrat kupimo nove stvari, ko se počutimo žalostno, prazno ali smo nezadovoljni s svojim življenjem, na tak ali drugačen način, in to želimo spremeniti.

Če se začnete opazovati boste videli, da ko nekaj kupujete, na predmet skoraj vedno pripnete idejo ali sanje. Z nakupom lepih petk mislimo, da se bomo v svojem telesu počutile drugačno ali pa da bomo zdaj končno spoznale tistega pravega. Z nakupom lepe obleke upamo, da bomo s prijatelji preživeli nepozabno poletje. In z nakupom novih tenisk se bomo spremenili v najbolj zdravo osebo na sveto, ki ji nikoli ne zmanjka kondicije.

A stvari nimajo take moči, saj če bi jo imele, bi bili že zdavnaj vsi srečni.

Torej, kar se v resnici zgodi je, da nekaj kupimo, se zraven navdušimo, a potem se pravljica na katero smo upali ne uresniči in ostane nam neuporabljen predmet, ki ga moramo zdaj dati stran. Prav zato je razumevanje samega sebe prvi korak na poti do svobode od nezavednega nakupovanja in materialnega razmišljanja.

In, prosim, ne mislite, da morate biti popolni in ne smete nikoli več kupiti ničesar iz napačnih razlogov, tudi če ste svoj dom temeljito pospravili in se o sebi veliko naučili. Ljudje nismo popolni in tudi nikoli ne bomo, zato nas težnja po tem pelje samo do razočaranja in slabe volje. Kar lahko naredite je, da si obljubite, da boste delali po svojih najboljših močeh in se učili iz napak, ko te pridejo.

Naredi najboljše kot lahko, dokler ne znaš bolje. Potem, ko znaš bolje, naredi bolje. – Maya Angelou-

ZDAJ PA POJDIMO ČEZ NAJBOLJŠE NASVETE ZA NAKUPOVANJE:

1. Preden greste po nakupih bodite čim bolj jasni kaj želite kupiti.

Namesto da trgovine narekujejo, kaj potrebujete, poglejte v svoje omare ali ostale prostore v hiši in napišite kaj bi radi kupili vi. Tako lahko vprašate prodajalca, da vas usmeri brez, da izgubljate čas z iskanjem in na koncu kupite nekaj, česar niste želeli.

Kupovanje hrane s seznamom in jasno idejo je hitro in enostavno, zakaj torej ne bi naredili isto, ko kupujemo ostale stvari?

2. Bodite zares iskreni s sabo.

To je malo težje osvojiti, saj je zelo lahko najti razlog, zakaj nekaj kupiti, čeprav v sebi vemo, da to ni prava stvar za nas ali naše življenje. Zato se vprašajte: “Ali mi je ta stvar absolutno všeč?”. In če odgovor ni seveda, ne glede na to kako blizu je, potem je ne.

Če želite lahko stvar ocenite od ena do deset – spet, če stvar ni desetka, potem je ne. To je v mojem življenju naredilo največjo razliko, saj sem se naučila poslušati samo sebe in s tem sem začela sprejemati boljše odločitve, in to ne samo pri nakupovanju.

3. Počakajte.

Ko razmišljate o nakupu nečesa novega, ali lahko počakate? Mogoče kakšen dan, teden ali mesec?

Kot sem rekla, se je zelo lahko prepričati, da nekaj kupimo, a če počakamo nekaj dni, je to za naše možgane ponavadi dovolj, da se sprostijo in nam dajo več prostora za razmišljanje. Ko brskate po spletnih trgovinah naredite sezname želja, v trgovinah pa stvar rezervirajte. To vam bo dalo čas, da se pravilno odločite.

4. Deset razlogov.

Pogosto pri nakupovanju ob pogledu na predmet pomislimo “Oh, to bom uporabil/a takrat”, “To bom kombiniral/a s tem” itd, kar je velikokrat dovolj, da nakup tudi opravimo.

A ta stavek lahko spremenimo v izziv in nadaljujemo – tako moramo namesto ene priložnosti najti vsaj deset različnih scenarijev ali stilskih kombinacij, kjer lahko uporabimo novo stvar.

Kot minimalisti hočemo vsestranskost – ne želimo kupiti stvari, ki jo lahko uporabimo samo enkrat ali jo lahko kombiniramo s samo enim kosom iz svoje omare. Da se izognete impulzivnim nakupom in dobite več uporabe iz stvari, ki jih kupite, postavite prednost na večnamenskost.

5. Predmet podražite.

Vsi radi prihranimo na denarju, a kar je potrebno vedeti, da nič ne privarčujemo, ko kupujemo nove stvari. Denar še vedno zapusti našo denarnico ali naš bančni račun, tudi če je to v manjši vsoti.

Vse je samo iluzija – in to odlična iluzija, ki deluje! In seveda, če ste v vsakem primeru želeli kupiti določeno stvar in je ta zdaj znižana je to super, a ne smemo gledati samo na ceno, ko se odločamo ali bi nekaj radi kupili ali ne.

Namesto tega se lahko takrat vprašamo: “Ali bi to še vedno kupil/a, tudi če bi me stalo dvakrat več?”. V sekundi boste postali bolj izbirčni in kar naenkrat ne boste več mogli upravičiti pomanjkljivosti ali slabe kakovosti zaradi nizke cene.

To je super vaja, ki vam bo pomagala videti, kaj si resnično mislite o predmetu. A res je, da ko stvari že stanejo veliko, to vprašanje ni potrebno, saj nas visoka cena že sama po sebi pripravi, da smo bolj preudarni.

6. Ena stvar noter, ena ven.

Ko pospravite svoj dom in občutite, da vam je všeč, kako se je vse postavilo lahko naredite dogovor sami s seboj – da kupujete stvari samo s pravilom ‘ena stvar notri, ena ven’.

To pomeni, da morate vsakič, ko nakupujete oceniti ali je nova stvar vredna menjave s predmetom, ki ga že imate doma. In tega se morate potem držati. To ni lahka odločitev, a vam lahko zelo pomaga pri nakupovanju, predvsem, ko govorimo o oblekah, čevljih, modnih dodatkih, kozmetiki in tudi knjigah.

7. Negujte kar imate.

S časom in pogosto uporabo lahko stvari izgubijo svoj začetni sijaj in izgledajo malo uničene ali nošene, kar pomeni, da nam ne prinesejo toliko zadovoljstva ter jih želimo zamenjati z nečim novim.

A z dobro nego lahko podaljšate življenje stvarem, ki jih že imate in tako v njih tudi bolj uživate. Zato negujte svoje stvari in tako ne boste imeli toliko potrebe po zamenjavi.

8. Izposoja.

Ali morate kupiti nekaj, kar bi uporabili samo enkrat? Potem razmislite o izposoji – naj bo to od vaših prijateljev ali različnih podjetij. Na ta način lahko uporabite predmet samo enkrat, brez zapravljanja velike količine denarja ali razmišljanja kam s stvarjo kasneje.

Sama sem to naredila za svojo poroko, kjer sem si izposodila zares lepo poročno obleko, a brez visoke cene in s skrbjo, kam jo pospraviti ali kje jo prodati. Izposoja je res super izbira za edinstvene priložnosti.

9. Bodite kreativni.

Včasih se nam zgodi, da rabimo nekaj, česar nimamo in takrat lahko poskusimo najti rešitev, ki ne vključuje nakupa nečesa novega. Preseneti vas lahko, kako večnamenske so stvari v vašem domu, in prav tako boste ob domislici ponosni nase in na svojo ustvarjalnost. Ko potrebujem kredo za pisanje na črne nalepke, uporabim belo barvico. Ko moram oprati solato ali jagode, uporabim odcejevalec za testenine. Prav tako sem uporabila eno izmed skodelic za držanje pisal in potovalni ovitek makeup gobice za njeno držalo doma.

Vse to se lahko sliši zelo očitno, a boste presenečni kako lahko je pozabiti uporabiti stvari, ki jih že imamo – zato raziskujte in se zabavajte.

10. Kvaliteta pred kvantiteto.

Ko nakupujete, razmišljajte dolgoročno – preverite ali je stvar visoke kakovosti in bo preživela test časa. Kupovanje poceni stvari in nato menjavanje teh je začaran krog – kot govorijo “Nisem dovolj bogat/a, da bi kupoval/a poceni stvari.”.

Z minimalizmom vemo, kaj nam je všeč in koliko potrebujemo, zakaj torej ne bi kupili malo bolj kvalitetnih stvari, ki jih lahko uporabljamo in nosimo dalj časa? In to seveda pomeni tudi manj nakupovanja.

Leave a Reply