Pa pospravimo (porabimo) – kozmetične izdelke

S časom lahko postanejo naše omare v kopalnicah prepolne različnih krem, losjonov, čistilnih gelov, šamponov, mask, posebnih pripravkov in še več.

Seveda se želimo v svoji koži počutiti najboljše in tako mislimo, da bomo s kopičenjem več in več izdelkov postali svoja najboljša verzija.

A problem je, da lahko sledenje novim lepotnim rutinam in izdelkom postane stresno namesto prijetno – včasih celo tako zelo, da raje ne naredimo ničesar.

Zato je zgraditi preprosto lepotno rutino z odličnimi izdelki super ideja, s katero poskrbimo ne samo za lepšo kožo, ampak se prav tako poslovimo od vsega, česar ne potrebujemo (ali pa to porabimo).

Tukaj so moji najboljši nasveti, kako pospraviti kozmetične izdelke in ostati organizirani po tem.

1 KORAK – POSLOVITE SE OD PRETEČENIH IZDELKOV

Veliko ljudi ne ve, da imajo kozmetični izdelki pravzaprav rok uporabe, ki je predstavljen kot mali simbol odprte posodice s številko, ki nam pove, koliko mesecev po odprtju je izdelek še uporaben ali pa je na embalaži napisan točen datum uporabe, ki pove, do kdaj lahko izdelek uporabljamo (to je predvsem pomembno pri sončnih kremah!).

Torej, preden nadaljujete pojdite skozi svoje omare in zavrzite vse pretečene izdelke, ki jih imate.

*NASVET: Sama imam v kopalnici vodoodporni flomaster, s katerim napišem na embalažo mesec in leto vsakič, ko odprem nov produkt. To mi pomaga ohranjati jasen pregled nad tem koliko stvari uporabljam in kdaj je čas, da se od njih poslovim.

2 KORAK – NAČRTOVANJE LEPOTNIH RUTIN

Zdaj je čas, da zgradite svoje navade, zato vzemite list papirja in pisalo ter zapišite, kako bi radi, da vaše preproste, a prijetne lepotne rutine izgledajo.

Predlagam, da naredite eno za jutro, eno za večer, lahko dodate še spa rutino in eno za prhanje oziroma kopanje. Premislite, koliko izdelkov bi radi imeli in katere že zdaj radi uporabljate.

In ohranite v mislih, da ne potrebujemo sto različnih krem, da imamo lepo kožo – to nam narekuje marketing zato, da kupimo še več stvari.

Preprosta, a kakovostna rutina je vse, kar potrebujemo, da osvežimo svojo kožo in se tako počutimo odlično.

Če pa si zares želimo izboljšati svoj videz, obstaja še boljši način – da pijemo več vode, izboljšamo svoj spanec, pijemo manj alkohola, zmanjšamo kajenje, se zdravo prehranjujemo, smo aktivni itd.

Ko ste zadovoljni z rutinami, ki ste jih napisali, vzemite vse svoje produkte iz kopalnice in jih postavite na veliko površino tako, da imate dober pregled nad vsem, kar imate.

S preverjanjem svojega lista zdaj izberite najboljše izdelke iz svoje kolekcije, da ustvarite malo kombinacijo izdelkov za vsako rutino, dokler vam na koncu ne ostanejo štiri male skupine, ki predstavljajo različne rutine. In če imate izdelke, ki ne spadajo v nobeno skupino, a jih še vedno uporabljate, jih prav tako postavite na stran. Zdaj lahko vse, česar niste izbrali preprosto predate naprej ali pa to končno porabite do konca.

*NASVET: Isti pristop lahko uporabite pri pospravljanju ličil – najprej se poslovite od pretečenih izdelkov, nato pa si vzemite čas in ustvarite nekaj čudovitih videzov, ki jih boste lahko imele v več različnih situacijah. Uporabite izdelke, v katerih uživate in ko končate, se lahko z lahkoto poslovite od vsega, česar niste uporabile.

3 KORAK – POSPRAVLJANJE

Zdaj ste se poslovili od pretečenih izdelkov in izbrali svoje favorite, ampak še vedno imate pred sabo kup izdelkov, za katerega ne veste kaj z njim. In ker so vse stvari uporabne, bi jih bilo metati stran škoda – namesto tega lahko naredite tri različne stvari:

Najdite izdelkom nov dom
Ta nasvet je zelo jasen – če imate izdelek za katerega veste, da bi ga nekdo z veseljem uporabljal, ga predajte naprej.

Naredite načrt, da porabite svoje izdelke
Če imate produkte, ki so vam všeč, a služijo istemu namenu, kot ostali izdelki potem razmislite, ali bi bilo vredno narediti mali načrt, kako porabiti vse – če imate tri različne kreme za obraz, se zavežite, da jih boste porabili, dokler vam ne ostane samo ena. Začnite s tisto, ki je odprta najdalj časa in končajte z najnovejšo. In če veste, da vam bodo kakšne stvari vzele dalj časa in to pomeni, da se bodo vmes ostale stvari pokvarile, jih predajte nekomu drugemu, ki jih bo porabil preden se to zgodi. Pomembno je, da to naredite samo z izdelki v katerih zares uživate, saj se nima smisla siliti uporabljati izdelkov, ki vam niso všeč – obstaja boljši način, kar me pripelje do naslednje točke.

Ustvarjalni načini, kako porabiti kozmetične izdelke
Ko imate izdelek, ki je še vedno uporaben, a vam ni všeč njegova predvidena funkcija, razmislite o spremembi uporabe – tako lahko porabite produkt v kratkem času brez slabe vesti zaradi metanja stvari stran. Tukaj so različni nasveti, kako lahko uporabite razne izdelke – in če imate kakšne svoje nasvete jih prosto delite 🙂

 • PARFUM – lahko ga uporabite kot sprej za sobo ali pa našpricate svojo smrekico v avtu, ki je že izgubila svoj vonj, da bo avto še naprej lepo dišal.
 • KREMA ZA OBRAZ – če vam krema ne ustreza ali ne vidite nobenih rezultatov ob njeni uporabi, potem jo uporabite kot nočno kremo za roke, kar pomeni, da si namažete roke malo pred spanjem, da ima ta čas, da se absorbira. Seveda jo lahko uporabite tudi na telesu.
 • KREMA ZA OKROG OČI – zaradi njene male embalaže je super, da jo pospravimo v torbico ali žep in si tako navlažimo roke nekajkrat čez dan.
 • LOSJON ZA TELO – zaradi lažje in manj mastne teksture, kot jo imajo kreme za obraz jih je dobro uporabiti kot dnevno kremo za roke. Najboljši nasvet je, da vzamete plastenko v službo in jo postavite na delovno mizo zraven računalnika itd.
 • ČISTILNI GEL ALI PENA ZA OBRAZ – to lahko uporabite kot šampon za svoje makeup čopiče in gobice.
 • PILING ZA OBRAZ – uporabite ga na telesu ali stopalih, da bodo ta bolj mehka in gladka.
 • OLJE ZA OBRAZ – lahko ga uporabite na telesu, vratu in dekolteju ali pa na rokah in nogah čez noč.
 • GEL ZA PRHANJE – uporabite ga kot kremo za britje (nanesite ga manj ali več, kot želite).
 • ŠAMPON ZA LASE – nežen šampon lahko prav tako uporabite za čiščenje svojih čopičev in gobic.
 • BALZAM ALI MASKA ZA LASE – lahko jih uporabite kot kremo za britje ali pa za pomoč pri raztegovanju skrčenih oblek iz stroja ali sušilca.
 • SONČNA KREMA ZA OBRAZ – če krema za obraz ne deluje za vašo kožo jo potem porabite na svojem telesu.

ZADNJI KORAK – OSTANITE ORGANIZIRANI

Po organizaciji in oblikovanju svojih lepotnih rutin, v katerih uživate, lahko upoštevate pravilo ‘ena noter, ena ven’, kar vam pomaga ohraniti omarice pospravljenje in urejene – to pomeni, da lahko kupite nov kozmetični izdelek samo takrat, ko enega porabite, preprosto!

Super ideja, ki vam lahko pomaga živeti še bolj preprosto pa je, da najdete svoje lepotne ‘grale’, kar so izdelki, ki jih želite ponovno kupiti, ko jih porabite, saj so vam tako všeč.

Tako postane nakupovanje še lažje, saj ne rabimo razmišljati o tem kaj kupiti naslednjič in prav tako nas novi trendi ne prepričajo v nakup izdelkov, ki jih ne rabimo.

In seveda bomo kdaj želeli svojo rutino še izboljšati, zato raziskovanje in preizkušanje novih izdelkov ni problem, predvsem ko imamo načrt kaj narediti s produkti, ki se ne bodo izšli.

Zato uživajte, ohranite samozavedanje pri nakupovanju in prilagodite svoje rutine tako, da bodo resonirale z vami in s tem, kako se želite počutiti.

Iz kaosa ustvarite preprostost in iz nesoglasja ustvarite harmonijo. – Bruce Lee –

Leave a Reply