Pa pospravimo – čevlje

Ali ste vedeli, da večina ljudi nosi samo nekaj svojih najljubših parov čevljev, vse ostalo pa je neuporabljeno?

Nekateri članki govorijo, da ljudje redno nosijo samo pet različnih parov! Če je to res, zakaj se potem tako oklepamo različnih vrst čevljev?

Kot sem delila v svojem članku Kako nakupovati pametneje? ljudje na izdelke velikokrat pripnemo različne ideje, zato moramo tudi pri obutvi pogledati, kaj se skriva zadaj – kakšne so fantazije, ki si jih govorimo in ali se te nanašajo na preteklost ali prihodnost?

Sama sem imela veliko visokih petk. Ogromno! In tudi, če sem jih večino dala stran, so s časom kakšni pari spet našli pot nazaj v mojo kolekcijo.

Zato sem se morala vprašati, zakaj mi je tako težko pustiti petke za sabo?

In šele, ko sem naredila povezavo, da sem nanje pripela dve ideji – uspeh in mladost, sem bila svobodna.

Ko enkrat razkrijemo nevidne razloge se je od stvari veliko lažje posloviti, poleg tega jasno vidimo kako naši možgani vse povezujejo med seboj in kako nas lahko določena prepričanja omejujejo.

Zdaj imam lepo število čevljev, ki jih vse uporabljam, z veseljem nosim in so zelo udobni. Ponosna sem na svojo kolekcijo in če bi tudi vi radi ustvarili svojo, so tukaj moji najboljši nasveti kako temeljito pospraviti čevlje ter v njih tudi uživati.

1. KORAK – VRSTE

Spraznite veliko površino na tleh za štiri različne vrste.

Prva vrsta naj predstavlja vaše najljubše čevlje, ki jih vedno nosite, druga vrsta naj bo za čevlje, ki jih imate radi in jih nosite dokaj redno, tretja vrsta naj predstavlja čevlje, ki jih obujete le na vsake toliko in četrta vrsta je za čevlje, ki jih nikoli niste obuli ali nosili v zadnjem letu.

Zdaj pa pojdite čez vse čevlje in jih par za parom postavite v tisto vrsto, ki jih najbolj opišejo.

Ko ste končali poglejte končno razporeditev – zdaj imate čudovito priložnost, da se kaj naučite, zato vzemite papir in svinčnik ter napišite kaj imajo čevlji v različnih vrstah skupnega – ali so vaši najljubši čevlji v prvi vrsti, ker so izjemno udobni, so vam všeč barve, so zelo vsestranski itd.

Naredite to za vsako vrsto dokler vam ne postane jasno zakaj z veseljem nosite določene pare, a zanemarjate druge.

2. KORAK – HITRO POSPRAVLJANJE

Ko imate vse pred sabo in dobro razumete svoje preference je sprejemanje odločitev lažje, zato zagrabite priložnost in se začnite poslavljati od čevljev, ki jih ne rabite ali želite več.

Premislite o fantazijah in idejah o katerih sem govorila prej, da bo celoten postopek še boljši. In če imate kakšne pare za katere ste nesigurni predlagam, da z njimi počakate do naslednjega koraka, saj se bo od njih lažje posloviti, ko naredite mali test.

3. KORAK – UDOBJE, UDOBJE, UDOBJE

Kaj je največji razlog, da ste določene čevlje postavili v zadnji dve vrsti? Je to zaradi tega, ker so neudobni?

Lahko vas preseneti, da neudobje predstavlja največji razlog zakaj ljudje ne nosijo svojih čevljev, čeprav jih še vedno obdržijo. Torej, zakaj se potem od njih preprosto ne poslovimo? Mogoče, ker smo zanje veliko plačali, lahko, da so zelo lepi ali pa se prepričujemo, da jih moramo samo uhoditi.

Z naslednjo vajo se boste z večjo lahkoto poslovili od čevljev, za katere ste mislili, da to ne bo mogoče, zato jo le preizkusite.

Če imate par za katerega ste nesigurni ali je rahlo neudoben, poglejte v svoj koledar in se odločite kdaj jih boste obuli. Zavežite se, da jih boste tisti dan nosili in če bodo za vas ustvarili veliko bolečine jih bo dati naprej preprosto lahko.

Naredite to s katerim koli parom glede katerega imate pomisleke. In če imate kakšne čevlje za posebne priložnosti jih obujte za kakšno kosilo ali kino, da lahko na hitro testirate njihovo udobje. In ja, nekatere čevlje moramo uhoditi, a ne zamenjujte tega s čevlji, ki so preprosto neudobni.

Zame je bil ta test zabaven in je pripomogel k spoznanju kako zelo je udobje pomembno, zato sem zdaj pri nakupovanju izjemno pozorna na počutje v novem paru.

*NASVET: Ko zapremo oči smo bolj dovzetni kako se naša stopala počutijo, kako udobni so čevlji in če so vredni nakupa. Ko nakupujete vedno probajte oba čevlja in hodite po trgovini, da dobite boljši občutek, kako udobni so.

4. KORAK – INSPIRACIJA

Včasih so razlogi, da imamo toliko različnih čevljev prepričanja, da ne moremo nositi supergic z oblekami, sandalov z jeans hlačami itd. Zato poglejte čevlje v prvih dveh vrstah in v revijah ali na spletu poiščite slike različnih kombinacij, kako lahko svoje čevlje nosite.

S tem boste še povečali njihovo uporabnost in našli nove načine kombiniranja, na katere sploh še niste pomislili. Dobili boste večjo samozavest, da nosite čevlje, ki jih obožujete, hkrati pa boste lahko končno nehali nositi neudobne verzije in jih tako dali stran.

ZADNJI KORAK – UŽIVAJTE V SVOJI KOLEKCIJI

Ko končate s celotnim procesom in zdaj točno veste, kaj radi nosite in zakaj, potem nadaljujte tako, da ohranite v svoji glavi čim več zavedanja o vsem, kar ste se naučili.

Opazujte se in kot vedno rečem, bodite nežni. in ne mislite, da morate priti do določene številke – cilj bi moral biti, da imate vse čevlje v prvih dveh vrstah, z izjemno para (ali dveh) za posebne priložnosti.

Moja kolekcija čevljev za celo leto –
Zadnja vrsta predstavlja čevlje za posebne priložnosti, predzadnja je za čevlje, ki jih dokaj redko nosim in v prvih dveh vrstah so moji najljubši in najbolj uporabljeni čevlji.

*Da pa je izbira čevljev za vsak dan še lažja uporabljam sistem osnovne garderobe ali kapsule.

Upam, da so vam te ideje pomagale in da boste v svojih čevljih uživali bolj kot kadarkoli prej! In če imate kakšne misli ali vprašanja jih le podelite, bom z veseljem odgovorila 🙂

Leave a Reply