Kdaj in zakaj postane minimalizem težek?

Pospravljanje in poslavljanje od stvari je lahko zelo zabavno, predvsem na začetku, ko vidimo koliko krame smo nabrali in kako lažje se počutimo, ko se od nje poslovimo.

A prav tako lahko pridejo tudi trenutki, ko minimalizem postane malo težji in ker ne vemo, zakaj se to zgodi ali kaj glede tega narediti nas to lahko ustavi.

Seveda smo si vsi različni tako, da to ne pomeni, da se mora to nujno zgoditi vsem, a če boste izkusili kaj podobnega je tukaj nekaj misli in nasvetov, ki vam lahko pomagajo.

1. Za večino velja, da so materialni predmeti okrog nas neke vrste distrakcija in ko to distrakcijo odstranimo nimamo druge izbire, kot da pogledamo sami vase.

In to pomeni, da pogledamo vse; dobro in slabo – naše negotovosti, nezadovoljstvo in težave, prav tako kot naše sanje in aspiracije.

Ko vse to vidimo se lahko na začetku počutimo slabše, a to ne bi smel biti razlog, da se ustavimo – sami sebi dolgujemo, da smo iskreni, čeprav se lahko ob tem počutimo neprijetno.

In dobra stvar je, da prvotno nelagodje niti ne rabi trajati tako dolgo, saj lahko s tem, ko jasno vidimo kaj nas v resnici moti najdemo rešitev in se tega področja lotimo na pravi način, zaradi česar bomo potem bolj srečni in mirni

Torej kljub občutku nemoči, ki ga lahko občutimo na začetku je sprejeti resnico edini način, da sprejememo odgovornost za svoje življenje, da ga lahko potem spremenimo.

Torej minimalizem ni samo orodje za pospravljanje našega doma, ampak je prav tako koristno orodje, ki nam pomaga pogledati v svoje življenje in ga tako izboljšati. In ko se naša potreba po distrakciji, zunanji potrditvi in materialnih predmetih zmanjša, se prostor v naši glavi (in prav tako v našem domu) poveča.

In včasih se zgodi, da nas je strah sprejeti resnico o našem življenju saj mislimo, da moramo takrat vse spremeniti čez noč – ampak življenje ni črno-belo in prav tako ne bi smelo biti naše razmišljanje. Zato poiščite različne rešitve, pogovarjajte se z ljudmi in najdite načrt, ki vam odgovarja.

2. Druga stvar, ki se lahko zgodi je, da ko temeljito pospravljamo se začnemo razvijati in poslavljati od osebe, ki smo bili včasih, kar lahko ustvari strah, da bomo izgubili ljudi, ki so nam blizu.

To se lahko sliši skrajno, ampak ni, je zelo človeško.

Vsi želimo pripadati z drugimi ljudmi, želimo se počutiti ljubljene in vključene. Torej, če spremenimo svoje vrednote in način, kako živimo svoje življenje je strah, da bomo izgubili svoje prijatelje popolnoma razumljiv.

In vedeli boste, da ste se začeli spreminjati, ko boste začeli nakupovati manj ali pa se bodo vaša prepričanja o svetu in življenju spremenila – in ljudje okoli vas bodo to prav tako opazili.

Torej, če ste navajeni nakupovati s svojimi prijatelji in prijateljicami, govoriti o življenju in nasploh podobno razmišljati je sprememba tega lahko strašljiva. Ampak ne rabi biti.

Še vedno greste lahko nakupovat z družbo brez da bi karkoli kupili, hkrati pa lahko pomagate ljudjem opraviti boljši nakup. Lahko pa lokacijo popolnoma spremenite in greste v kino, kaj dobrega pojeste ali naredite kaj zabavnega. Poskusite jih vključiti v svoje nove aktivnosti in delite z njimi svoje nove načine razmišljanja, saj jim bo to mogoče lahko všeč.

Ali pa se mogoče počutite, da vas ostali ljudje ocenjujejo ali mislijo, da se obnašate čudno in prav zato je pomembno, da se premikate naprej v svojem tempu, da ohranite samozavest in prepričanje v to kar počnete, saj vam tako besede drugih ne bodo prišle do živega.

In tudi, če čez čas izgubite povezave z nekaterimi ljudmi, ne skrbite. To je normalen del življenja – ko se spreminjamo sami, se spreminja tudi svet okoli nas in to ni slaba stvar.

“Če pogledate ljudi v svojem krogu in ne čutite inspiracije, potem nimate kroga ljudi, ampak kletko.”

3. Torej, kako se soočati s spremembami, ki jih temeljito pospravljanje lahko prinese?

Tako, da razvijemo samozavedanje in smo s seboj iskreni. V današnjem času je postalo normalno, da živimo zelo zasedena življenja – od trenutka, ko se zbudimo, do konca dneva vedno nekaj počnemo ali načrtujemo in tako se redko najde čas, da smo lahko sami s sabo in takrat opazujemo svoje misli ter o njih razmišljamo.

Če pa si vzamemo čas prav v ta namen lahko počasi začnemo spreminjati svoje vzorce.

Tu so preprosta, a odlična orodja, ki vam lahko pomagajo, zato izberite tista, ki so vam všeč in jih poskusite.

  • Pisanje: zapisovanje svojih občutkov in nežno analiziranje naših dnevov in kako so te potekali nam lahko pomaga dobiti bolj jasno predstavo, kako živimo svoje življenje in kako ga lahko izboljšamo. Prav tako nam pisanje pomaga spraviti misli iz svoje glave na list papirja, kar ustvari več prostora za razmišljanje.
  • Branje knjig: branje, da se naučimo več o življenju je super orodje, da začnemo opazovati svoje življenje in katere misli imamo. Knjige nas lahko pomirijo ter nam dajo upanje, da so spremembe mogoče in odlične knjige nam celo pomagajo spremeniti vidike o sebi in o svetu.
  • Meditacija: če se za nekaj minut usedemo in se osredotočimo na dihanje, je to čudovit način, kako smo lahko sami s svojimi mislimi brez, da jih lovimo ali pred njimi bežimo. Nastavite si alarm za nekaj minut in vmes z dihom in izdihom štejte od ena do deset, dokler alarm ne zapiska. Če vas odnese in se kar naenkrat znajdete pri številki sedemnajst se spet nežno vrnite k enki.
  • Pogovor: vsi govorimo čez dan, torej zakaj ne bi spremenili način komunikacije z ljudmi, ki jim zaupamo? Poskusite deliti več svojih občutkov, kakšne misli imate in imejte odprt um. Če ste nagnjeni k opravljanju, se tega najprej zavedajte, da lahko potem najdete način kako spremeniti temo.
  • Joga: joga nas pomiri, nam pomaga dihati in opazovati svoje misli ter tako poveže naš um z našim telesom. 10 ali 15 minut na dan ali vsak drug dan je dovolj, da se počutimo bolj povezane in žive.
  • Sprehod v tišini: ko se sprehajamo sami, brez glasbe ali ostalih distrakcij nam to pomaga razmišljati in tako lahko sprejmemo boljše odločitve ter umirimo svoje glave. Če pa se vam to zdi preveč osamljeno pojdite na sprehod z nekom, ki mu zaupate in lahko z njim delite svoje misli. In čeprav imam zelo rada kužke in so sprehodi z našimi malimi prijatelji velik užitek, a ko bi si radi vzeli čas, da opazujemo svoje misli nas lahko pri tem motijo, zato bodite pozorni na to.
  • Ne delajte ničesar: če se vam zdi vse, kar je opisano zgoraj preveč dela, poskusite delati nič. Usedite se nekam brez svojega telefona, televizije, glasbe ali hrane, samo usedite se v tišini in bodite pri miru. Opazujte, kako se počutite in katere misli skočijo v vašo glavo. To je to.

Bolj, kot se povežemo s seboj, manj strašno je pustiti za sabo predmete, zato gresta samozavedanje in minimalizem res z roko v roki.

Upam, da vam je to pomagalo pridobiti novo perspektivo in če imate kakšne svoje ideje, jih kar delite 🙂

Leave a Reply