Pa pospravimo – omaro

Predstavljajte si, da odprete svojo omaro – in vsakič občutite navdušenje.

Predstavljajte si, da točno veste katere barve vam pristajajo, kateri kroji so vam najbolj všeč in v katerih oblekah se počutite najboljše.

In če je vse to mogoče, potem bi bilo oblačenje tako preprosto kot tudi zabavno, kajne?

Dobra novica je, da je vse to mogoče.

A včasih se lahko zgodi, da ko pridemo do čiščenja omare, predvsem če imamo radi modo, da se nam cel proces zdi malo strašljiv – ne želimo zamuditi čudovitih stilskih kombinacij, zato želimo ohraniti čim večjo selekcijo oblek,

Ampak kaj pa, če bi lahko pospravili svojo omaro in hkrati izboljšali svoj stil?

To ni samo mogoče, ampak je pravzaprav najboljši pristop, ki vam omogoči, da se boste počutili dobro na dolgi rok. S tem ko si vzamete čas, da zares razumete, kaj vam je všeč in kaj vam ni, se bo vaš pogled na to kako vidite oblačila za vedno spremenil.

*NASVET: Če imate veliko oblek je preden se lotite naslednjih korakov vredno prej narediti hitro čiščenje. Tu sta vam lahko v pomoč članka Kako temeljito pospraviti in Najboljša vprašanja za temeljito pospravljanje.

Pa nadaljujmo …

1. KORAK – IZBERITE KATEGORIJO

Ker gremo zdaj pri pospravljanju malo dlje, predlagam, da se lotite manjših področij, namesto da pospravite celo omaro naenkrat.

Začnite s področjem, ki vam je všeč in pustite težje za na konec, saj boste veliko hitrejši, ko boste to že nekajkrat naredili.

Odvisno od vaše količine oblek lahko naredite več kategorij v enem dnevu ali pa greste po korakih in naredite eno kategorijo na dan. V pomoč sem pripravila list kategorij, ki jih lahko uporabite kot smernico pri pospravljanju.

2. KORAK – PRIPRAVA

Zdaj vzemite vse stvari iz svoje izbrane kategorije iz svoje omare in jih postavite nekam blizu ogledala, da jih boste z lahkoto dosegli med pomerjanjem. Prav tako vzemite zvezek in pisalo, saj vas čaka analiziranje.

Zelo je pomembno, da ne hitite, saj drugače rezultati ne bodo tako temeljiti. Torej, če obstajajo male stvari zaradi katerih lahko to doživetje naredite bolj prijetno – potem to storite. Sama si vedno pripravim vročo skodelico čaja, da me malo pocrklja.

3. KORAK – POMERJANJE

Razlog, zakaj je ta metoda tako učinkovita je, da je treba vse stvari pomeriti, da lahko zares razumete kaj deluje in kaj ne deluje.

To se lahko zdi kot veliko dela, ampak rezultati, več kot odtehtajo vložen trud. In dobra stvar je, da ta proces treba opraviti samo enkrat.

Ko ste pripravljeni, začnite tako, da izberete kos oblačila, ga pomerite, se pogledate v ogledalu in nato zapišite nekaj podrobnosti o tem kosu. Pojdite skozi naslednje točke, da pokrijete vse bolj pomembne elemente.

  • BARVA & VZOREC – zapišite kakšne barve je vaš kos in če ima kakšne vzorce ali ne.
  • PRILEGANJE – opazujte ali se kos tesno prilega telesu, ali je bolj ohlapen, mogoče je na enem delu oprijet, na drugem pa ohlapen?
  • KROJ – poglejte vse detajle; kakšen je ovratnik, rokavi, dolžina, višina pasu itd.
  • BLAGO – poglejte nalepke, da izveste iz kakšnih tkanin so vaše obleke narejene, poleg tega napišite še, kako se blago občuti – ali je raztegljiv, strukturiran, tanek, lahek, mehek, itd.?
  • UDOBJE – ali se počutite udobno ali ne, in zakaj? Ali so kakšne stvari pretesne v enem delu, a so v redu vsepovsod drugje – mogoče pa so kakšni kosi izjemno neprijetni zaradi materiala ali napačne številke?
  • ZNAMKA – znamke uporabljajo druge osnovne modele, ki imajo drugačne proporcije, zato se velikokrat zgodi, da ko nam je všeč prileganje določene znamke, več kupimo od tam. Prav tako imajo različne znamke različne stile in ko to prepoznate lahko začnete nakupovati v vaših najljubših trgovinah brez zgubljanja časa v ostalih. Prav tako lahko vidite katere znamke so prestale test časa, kar pomeni, da se lahko izognete nakupovanju slabe kakovosti v prihodnosti.
  • KAKO SE POČUTIM? Največji razlog zakaj vlagamo toliko energije, da imamo bolj urejeno omaro in stil je, ker se želimo počutiti najboljše – zato namesto da razmišljate kako v nečem izgledate, se vprašajte, kako se v tem počutite? Mogoče mlado, pametno, uspešno, staro, dolgočasno itd.? In seveda se je dobro od oblek v katerih ne počutimo dobro posloviti in obdržati samo iste v katerih se počutimo odlično.
  • ALI KOS OBDRŽIM? To je precej jasno: ali kos obdržite ali pa ga ne. Včasih lahko dodate tudi kakšen opomnik, če želite kos zamenjati v prihodnosti saj včasih lahko osnovne kose zamenjamo šele, ko imamo novega, da se izognemo luknji v svoji omari.

Če imate še kakšne druge točke, ki bi jih radi dodali, to naredite. In ko pomerjate obleke, ohranite povezani s tem, kako se počutite in opazujte najmanjše detajle, saj bolj kot boste specifični, boljši bo rezultat.

Naredite to z vsakim kosom in bližje, ko boste koncu, bolj jasna bo vaša slika.

In najboljša stvar je, da boste zdaj točno vedeli, kaj vam je všeč in kaj vam ni, brez ugibanja tako kot prej.

In kot vedno, ko greste skozi stvari jih ločite v ‘ja’ in ‘ne’ kup.

Zaradi te metode sem sama spoznala, da ne maram zelene ali modre na sebi, ne počutim se prijetno v V-izrezu in obožujem kavbojke s sestavo 98% bombaža in 2% elastana itd. Mogoče se sliši noro, da vem vse te podrobnosti, ampak nakupovanje še nikoli ni bilo lažje in prav tako je veliko težje narediti impulziven nakup, ko točno veš kakšne so tvoje preference.

To ne pomeni, da nikoli ne smemo poskusiti novih stvari, saj smo absolutno svobodni, da to naredimo in to znanje nam bo takrat kvečjemu pomagalo, saj bomo bolj razumeli kaj deluje, kaj nam je všeč in na kaj ostati pozorni.

4. KORAK – ZAKLJUČEK

Postavite stvari, ki jih ne želite na stran in se jim zahvalite, da so vas naučile kaj za vas in vaš stil ne deluje. Nato postavite stvari, ki ste jih obdržali nazaj na svoje mesto.

Ko to naredite pa je čas, da greste skozi zapiske.

Predlagam, da greste čez vse detajle od kosov, ki ste jih obdržali in napišete hitro obnovo kot priročnik za naprej. In ker je prav tako pomembno vedeti, česa ne maramo, kot to kar maramo, ponovite postopek za stvari, v katerih niste uživali.

To pridobljeno znanje bo spremenilo vaš pogled, vsaj tako je bilo pri meni – sama sem ta proces naredila tri leta nazaj in danes še vedno uporabljam, vse kar sem se naučila takrat. Torej, čeprav se zdi vaja zamudna, vas spodbujam, da jo poskusite, vsaj z eno kategorijo – če ne več ;).

“Zmožnost učenja je darilo; sposobnost učenja je veščina; pripravljenost učenja je izbira.” – Brian Herbert

Upam, da vas je ta članek navdušil, da se poglobite v svojo omaro in naučite več o sebi in o svojem stilu 🙂

Leave a Reply