Minimalistično čiščenje in rutina – nasveti + recepti

Čiščenje je ena izmed tistih stvari, ki jih pač moramo narediti – predvsem, če želimo zares uživati v svojem domu in se počutiti, da smo na vrhu vsega.

Ampak kaj, če je čiščenje nekaj, kar je za nas preveč zamudno, utrudljivo in preprosto nadležno?

No, obstaja nekaj stvari, ki jih lahko naredimo, da vse skupaj postane bolj prijetno.

1. KORAK – TEMELJITO POSPRAVLJANJE

Prvi očitni korak je, da seveda temeljito pospravimo – manj stvari, kot imamo, manj stvari moramo organizirati, manj predmetov moramo premakniti, manj pohištva prebrisati itd.

Torej, da zares poenostavimo svojo čistilno rutino je temeljita čistka okrog doma nujna. Če ne veste kje začeti, poglejte članek Kako temeljito pospraviti ali pa preverite 5 zabavnih in hitrih igric sortiranja za takojšni rezultat.

2. KORAK – VSAKA STVAR MORA IMETI SVOJ DOM

Da imate lahko zares pospravljen dom, tudi med tednom, je za vsako stvar treba najti svoje mesto.

Ko ste torej pospravili in imate manj stvari, ki jih morate zdaj organizirati tako, da jim najdete svoj dom – tako boste pospravili stvari nazaj brez razmišljanja.

Za lepo pospravljeno hiše si je vredno vzeti čas, da stvari lepo organiziramo.

In medtem ko to počnete, se je dobro vprašati, kako lahko je stvar pospraviti nazaj – lažje kot je, večja je verjetnost, da se boste tega držali sami in tudi ostali člani družine. Prav tako ne pozabite najti svojega mesta za stvari, kot so ključi, pošta, računi ali karkoli drugega, ki je del vašega vsakdanjega življenja.

3. KORAK – POSPRAVITE IZDELKE ZA ČIŠČENJE

Pospraviti celotno hišo je res najboljši korak za urejen dom, ampak, če želimo zares uživati v čiščenju in ga narediti hitrejšega, je treba postaviti fokus tudi na čistilne produkte, kako učinkovitii so in koliko užitka nam prinesejo.

Kopičenje velike količine izdelkov za vsako specifično površino in situacijo nam bo samo vzelo energijo, saj bomo izgubljali čas z odločanjem kdaj uporabiti kateri izdelek in kje.

Da se temu izognete, razmislite, da bi ustvarili svojo malo minimalistično čistilno kolekcijo – za to lahko uporabite vedro ali kakšno večjo plastično škatlo, karkoli vam je všeč in imate doma.

Zdaj pa vzemite kos papirja in nanj napišite vse različne površine, ki jih morate očistiti doma – spodaj je moj list, ki pokrije večino površin, če pa imate sami še kakšne druge, dodajte tudi te.

POVRŠINE
Kuhinjski pult
Kuhinjsko korito
Lesene površine
Kopalniški umivalnik
WC
Tuš in bana
Steklo in okna
Lesena tla in ploščice

Zdaj pa razmislite katere izdelke rabite, da očistite določeno površino in ohranite stvari, kar se da enostavne – razmislite o večnamenskosti predmetov, saj ponavadi ne rabimo veliko različnih izdelkov za vsako posamezno površino.

POVRŠINE IN ČISTILA
Kuhinjski pult – razkužilo, univerzalno čistilo
Kuhinjsko korito – kuhinjsko razkužilo, univerzalno čistlilo
Lesene površine
univerzalno čistilo
Kopalniško korito – čistilo za kopalnico
WC – razkužilo, čistilo za WC
Tuš in bana – čistilo za kopalnico, čistilo za steklo
Steklo in okna – čistilo za steklo
Lesena tla in ploščice – razkužilo za tla, univerzalno čistilo za tla

Ko si vse napišemo lahko jasno vidimo, koliko izdelkov zares rabimo. V mojem primeru rabim osem različnih produktov vsak teden, da ostane moja hiša čista in urejena; razkužilo, kuhinjsko razkužilo, univerzalno čistilo, čistilo za kopalnico, čistilo za WC, čistilo za steklo, razkužilo za tla in univerzalno čistilo za tla.

4. KORAK – IZBERITE NAJBOLJŠE IZDELKE

Ko imate svoj seznam izdelkov, kakor kratek ali dolg že ta je, potem je čas, da postavite vse svoje izdelke na eno mesto, da izberete svoje favorite in jih postavite v svoje novo vedro.

Če imate kakšne duplikate jih postavite na stran za kasneje ali pa jih postavite v kuhinjsko ali kopalniško omaro za bolj pogosto uporabo – odločitev je vaša.

Sama verjamem, da moramo medtem, ko čistimo uživati v izdelkih, ki jih uporabljamo pa naj bo to zaradi njihovega vonja, učinkovitosti, vednosti, da so naravni ali zaradi lepe embalaže – to se lahko sliši smešno, ampak ali ste se kdaj v trgovini ustavili zaradi posebne embalaže? Če ste se, potem veste o čem govorim. Ustvarjanje čistilne kolekcije polne radosti z izdelki, ki so učinkoviti bo pripomoglo, da bo vaše čiščenje bolj prijetno in lažje.

Sama nisem marala močnih kemičnih izdelkov in njihovega močnega vonja, zato sem počasi začela iskati bolj zdrave alternative, ki so še vedno učinkovite, a prav tako čudovito dišijo. In ker vem, da naredim nekaj dobrega za okolje, mi to še dodatno pomaga. Prav tako imam rada steklenice, ki jih lahko uporabimo za svoja domača čistila ali pa jih napolnimo z našimi najljubšimi čistili za lažjo uporabo.

Če se želite poigrati in ustvariti svoja domača čistila je spodaj nekaj receptov, ki sem jih uporabila tudi sama:

Druga stvari, ki je prav tako pomembna pa so ostala orodja, ki jih uporabljamo med čiščenjem – če uživamo tudi v teh smo zmagali. Sama svoje čistilne krpe preprosto obožujem in čeprav sem jih kupila pred štirimi leti jih še vedno uporabljam s takim veseljem, kot na začetku. Tudi sesalec sem zamenjala za brezžičnega, kar je še dodatno poenostavilo celotno rutino, prav tako kot brisalo za tla, ki je super enostavno in učinkovito. Res je, da sem potrebovala nekaj časa, da sem našla svoje najljubše izdelke, a zdaj sem z njimi izjemno zadovoljna.

Tu so moja čistila, ki jih uporabljam sama 🙂

5. KORAK – ČISTILNA RUTINA NAJ NAJDE SVOJE MESTO NA URNIKU

To je odvisno od vašega urnika, ampak razmislite, kdaj bi svoj dom najraje pospravljali vsak teden.

Tako lahko potem začnete graditi novo navado – cilj naj bi bil, da natrenirate svoje možgane in sebe, da začnete pospravljati brez, da o tem veliko razmišljate, saj vaš um ve, da je na primer, vsako soboto ob 8:00 čas, da pospravite svoj dom, in pika.

Tako ni več prelaganja, oklevanja ali spraševanja kdaj (ali če sploh) boste nalogo opravili. Zato torej najdite svoj najboljši čas in se ga potem držite – ne bo vam žal.

DODATNI NASVETI:

Postanite bolj učinkoviti
Če želite narediti še korak dlje, potem predlagam, da ‘pospravite’ tudi nepotrebne korake pri čiščenju – razmislite, kako lahko naredite svoje čiščenje še bolj učinkovit in če obstaja kaj, kar lahko spremenite ali razvrstite, to naredite. Ko sem sama potrebovala inspiracijo sem pogledala videoposnetke na temo, ki sem jo želela izboljšati, dokler nisem našla dobrih nasvetov, ki sem jih potem implementirala v svojo rutino. To lahko naredite tudi sami, dokler ne najdete svoje zmagovalne metode.

Prav tako je en izmed najboljših načinov, da postanete hitrejši, da sledite istim korakom vsakič, ko čistite saj razmišljanje kaj narediti naslednje, katere produkte uporabiti, s katero sobo začeti itd., vse to vam črpa energijo! Sama se spomnim, da sem zapravila toliko nepotrebnega časa in mentalne energije zato, ker je bilo moje čiščenje drugačno vsakič, ko sem se ga lotila – zdaj se to zdi nemogoče, ampak takrat sem počela tisto, kar mi je padlo na pamet, brez razmišljanja ali organizacije. Zato ustvarite rutino, ki deluje za vas in se je potem držite, saj boste s časom postali hitrejši in hitrejši – vsaj tako je bilo pri meni.

Naredite vse skupaj zabavno in se nagradite
Razmislite, kako vam glasba lahko pomaga – poskočna plesna glasba nas lahko napolni z energijo, kar pomeni, da smo lahko pri čiščenju bolj učinkoviti in prav tako bolj uživamo. Druga stvar, ki pa jo lahko naredite je, da razmislite ali obstaja kakšna malenkost s katero se lahko na koncu nagradite – tako boste imeli nekaj, česar se boste veselili, kar bo ustvarilo dodatno motivacijo. Lahko si izberete kakšno aktivnost, dober obrok ali česarkoli se že spomnite. Sama si rada privoščim topel tuš, po katerem se lepo oblečem, malo naličim in grem iz hiše počet kaj zabavnega, tudi če je to samo sprehod po mestu ali pa dober zajtrk. To mi da dodatno motivacijo, da začnem zgodaj, saj vem, da prej, ko bom končala, prej bom šla od doma.

Upam, da vas je ta članek navdušil, da razmislite o svoji rutini in kako jo lahko naredite bolj učinkovito in zabavno – in če imate kakšna vprašanja ali nasvete, jih kar delite 😉

Leave a Reply