Minimalistično pakiranje – kako spakirati manj?

Ali ste kdaj spakirali veliko več, kot ste potrebovali? In ali se vam je kdaj zgodilo, da ste za sabo vlekli velike in težke kovčke samo zato, da ste na koncu ugotovili, da ste rabili manj kot polovico stvari?

Oh seveda, to smo verjetno doživeli prav vsi.

Zdaj pa si predstavljajte, da bi zapakirali ravno pravšnjo količino stvari in to brez občutka, da ste vzeli premalo. Sliši se fantastično, kajne? Poglejmo, kako lahko to uresničimo.

1. KORAK – MINI POTOVALNA KAPSULA

Po navadi so največji razlog, zakaj prenapolnimo potovalke naša oblačila, saj hočemo imeti s seboj lepe obleke, udobna oblačila, vsakdanja oblačila, oblačila za vsak slučaj ipd. In potem se isto zgodi z našimi čevlji – hočemo nekaj petk, čevljev z ravnim podplatom, odprtih čevljev, zaprtih čevljev, supergov itd. in preden se zavemo, so naše torbe polne.

Težava je, da ne prepoznamo, koliko stvari pravzaprav potrebujemo, dokler se ne vrnemo s potovanja in takrat je pravzaprav že prepozno – kolikokrat se vam je zgodilo kaj podobnega?

Torej, če pakiramo brez planiranja se lahko hitro zgodi, da se stvari med seboj ne ujemajo, zato stvari še naprej dodajamo in dodajamo – in prav tu leži problem.

Dve leti nazaj, ko sem se pripravljala za teden počitnic, se spomnim, da sem v kovček odložila, karkoli sem želela. A, ker se je kovček hitro napolnil sem nato vzela svinčnik in papir in začela pisati števila kosov v vsaki kategoriji: zgornji deli, spodnji deli, obleke, čevlji, jakne itd. Bila sem šokirana.

Pakirala sem za teden dni, ampak brez, da bi se zavedela, sem s sabo hotela vzeti šest zgornjih delov, štiri spodnje dele, štiri obleke, eno jakno, dve torbici in štiri različne pare čevljev – za en teden! Ne bi mogla obleči vsega tudi, če bi se potrudila.

To je bil trenutek, ko sem se zavedela, da rabim načrtovati, kaj bom nosila in to je naredilo največjo razliko.

Naučila sem se, da je najboljši način, kako spakirati oblačila, da ustvarimo malo kapsulo – če še niste prebrali članka Kako lahko ustvarite svojo osnovno garderobo (kapsulo) potem ga preberite za več podrobnosti, zdaj pa poglejmo še nekaj elementov, ki se jih je treba držati, da spakiramo zares minimalistično.

Najprej je tu tabela za potovalno kapsulo, ki vam bo pomagala s številom oblačil in seveda, glede na to kam greste in kaj tam počnete, jo lahko prilagodite sebi, ampak na splošno je to precej dobra smernica, ki pokrije večino situacij. In če ste moškega spola, spremenite številko za obleko ali krilo v ekstra zgornji del ali jakno.

Zdaj, ko veste, koliko stvari bi radi vzeli s seboj je čas, da izberete svoje najljubše kose. Tukaj je nekaj nasvetov, ki vam bodo pri tem pomagali:

 • KOMBINIRANJE: Da lahko najbolj izkoristite spakirane stvari in tako dobite največ kombinacij je zelo pomembno, da se osredotočite na to, da lahko vse kose kombinirate med seboj – in tu res mislim vse! Če pustite kakšen poseben kos ali par čevljev, ki grejo samo zraven ene obleke, to verjetno ni dobra ideja (razen, če gre za kakšno posebno priložnost).
 • ZAČNITE S ČEVLJI: Po navadi potrebujemo sama dva različna para čevljev – enega za vsakdan in drugega za na lepše. To je seveda odvisno od tega kam greste, a vedno izberite čevlje, ki so najbolj vsestranski, udobni in jih z veseljem nosite. Če se odpravljate kam za dalj časa, potem lahko dodate še tretji par, a poskrbite, da je ta drugačen v svoji uporabnosti ali videzu, da ne boste s seboj nosili duplikatov.
 • ZGRADITE SVOJO KAPSULO: Glede na čevlje, ki ste jih izbrali lahko zdaj počasi začnete graditi na svoji kapsuli. Predlagam, da vse izbrane kose položite na posteljo ali nekam, kjer boste imeli dober pregled, saj boste tako točno vedeli, če se stvari ujemajo ali pa če imate preveč ali premalo. Prav tako si med izbiranjem vzemite čas in prilagajajte svojo kapsulo, dokler ne boste z njo popolnoma zadovoljni. Predlagam, da to naredite dan ali dva prej, da se izognete hitenju in dodatnemu stresu.
 • DODATEN KOŽEN TOP: Če niste prepričani glede vremena ali pa obstajajo možnosti, da se bodo temperature spreminjale, ko ste tam, potem vzemite s seboj kožno majčko, ki jo lahko nosite pod majicami s kratkimi rokavi, bluzicami, puloverji itd., namesto da zapakirate vsak možen zgornji del za vsako možno temperaturo – to je mali trik, ki vam lahko prihrani nekaj prostora.
 • OBLECITE SVOJA NAJDEBELEJŠA OBLAČILA: To je verjetno precej očitna točka, ampak oblecite svoja najdebelejša in težka oblačila, ko potujete, namesto da jih pospravite v svoj kovček ali torbo.
 • OBLAČILA ZA TELOVADBO: Dodatna točka, ki bi se je rada dotaknila je, da ostanete pozorni pri pakiranju športnih oblačil. Zelo preprosto si je predstavljati, kako aktivni bomo, ko bomo stran od doma, a bodite realni, koliko zares potrebujete. V preteklosti sem vedno vzela s seboj svoje superge z različnimi pajkicami in majčkami, a sem jih potem redko uporabila. Zato si zdaj pustim, da vzamem s sabo samo en set za treniranje, brez superg, kar mi omogoči, da lahko naredim jogo ali lažjo telovadbo. Sprejela sem dejstvo, da so rutine stran od doma drugačne, zato se nima smisla siliti, da vse počnemo enako. Prav tako je sproščanje in pavza od naših rutin verjetno največji razlog, da gremo kam drugam.

2. KORAK – KOZMETIČNI IZDELKI

Drugi največji razlog, zakaj s seboj vzamemo preveč pa so naši kozmetični izdelki, kreme, ličila, izdelki za lase itd. Poglejmo torej, kako lahko zmanjšamo količino produktov brez, da se odrečemo svojim najljubšim lepotnim rutinam.

Če ste že pospravili in sortirali svoje lepotne izdelke, kot sem omenila v članku Pa pospravimo (porabimo) – kozmetične izdelke, potem imate verjetno precej jasno sliko, kaj vzeti s seboj. A, da ohranimo pakiranje še bolj minimalno, so tu še dodatni napotki:

 • VEČNAMENSKOST: Najboljši pristop pri pakiranju kozmetike je, da razmislimo o večnamenskosti – če imate olje, ki ga lahko uporabite kot odstranjevalec ličil, olje za telo in tudi za lase, potem rabite s seboj vzeti samo en produkt namesto treh! Mogoče pa imate kremo za obraz, ki jo želite porabiti in jo lahko uporabite tudi za telo. Nimajo vsi izdelki enake vsestranske uporabe, a razmislite s katerimi izdelki je to mogoče.
 • PREKINITE SVOJO LEPOTNO RUTINO: Velikokrat želimo s seboj vzeti prav vse stvari, a ne bojte se prekiniti rutine za kratek čas. Tako lahko vzamete s seboj vse samo svoje najljubše izdelke – sama doma uporabljam večerno in dnevno kremo za okrog oči, a ko grem na pot, s seboj vzamem samo eno (ali pa grem kar brez). Isto naredim z nočno in dnevno kremo za obraz, saj tudi tu izberem najljubšo in vzamem s seboj samo to.
 • ALI MORATE VZETI PRAV VSE?: Ali obstajajo kakšne stvari, ki jih lahko kupite, ko prispete na cilj? Če greste na poletne počitnice, ali lahko kupite sončno kremo tam in jo potem tudi porabite, kar pomeni, da je ne rabite nositi nazaj? To je seveda odvisno od tega za koliko časa greste na dopust, ampak velikokrat je to super ideja. Isto lahko naredite z losjonom za telo ali z nečim, kar je lahko porabiti do konca.
 • RAZMISLITE, KAJ JE ŽE TAM: Če greste v hotel in imajo tam gel za tuširanje in losjon za telo, ali zares rabite vzeti še svoje različice? Mogoče to lahko naredite z nekaterimi produkti, kot so izdelki za lase, ostale stvari pa lahko pustite doma.
 • TESTERJI: Če ste do zdaj uspešno nakopičili male testerje, potem je čas, da jih porabite in vzamete s seboj. Ampak pazite, da ne boste nazaj nosili novih, saj bodo te verjetno spet samo sedeli v kabinetu. Prav tako imajo po navadi testerji kratek rok uporabe, zato predlagam, da vedno vzamete samo tiste, ki jih zares želite poskusiti in pustite vse ostale.

3. KORAK – PRTLJAGA

Da bi zares uživali v svojem potovanju, potem moramo dobro pospraviti tudi svojo prtljago, torbe, kovčke, male torbice za kozmetične izdelke itd.

Če imate potovalko, ki razpada, njeni koleščki se težko premikajo ipd., potem boste verjetno sovražili vlačiti svoje stvari s seboj. Če pa imate potovalko, ki ustreza vašim potrebam, jo je lahko premikati in je ravno pravšnje velikosti, potem bo to naredilo veliko razliko med potovanjem.

Zato predlagam, da naredite hiter pregled – začnite tako, da vzamete svoje torbe in prtljago iz shrambe in vse postavite na eno mesto. Vključite tudi male torbice za shranjevanje kozmetike in karkoli drugega, kar uporabljate za potovanje.

Zdaj je čas, da razmislite, katere stvari so praktične, kaj zares potrebujete in katere izdelke uporabljate z največjim veseljem – če so stvari pokvarjene, prevelike ali premajhne, naj vas ne bo strah le teh predati naprej. Obdržati bi morali le prtljago, ki je praktična in tisto, ki jo z veseljem uporabljamo.

4. KORAK – SEZNAM

Ali ste že kdaj zapakirali vse stvari, a ste imeli kljub temu zoprn občutek, da ste nekaj pozabili? Mogoče pa se vam je zares zgodilo, da ste nekaj pozabili in to ne samo enkrat?

Kratek seznam, ki ga lahko uporabite, da preverite, ali imate vse nam lahko prihrani ogromno časa in energije, kadar pakiramo, zato je spodaj priložen seznam, ki ga lahko uporabite zase, seveda pa lahko odstranite ali dodate stvari, ki jih potrebujete.

DODATNI NASVETI:

 • Organizirajte svoje torbe: Če vse samo vržete v torbo, to verjetno ni najboljša ideja, saj bodo stvari zmečkane, prav tako pa to ni najboljši izkoristek prostora. Zato predlagam, da svoja oblačila lepo zložite ali zrolate, da se ne bi zmečkale – sama rada uporabim KonMari metodo za najboljši rezultat. Dodatna stvar, ki vam lahko olajša pakiranje pa so kocke za pakiranje, ki so narejene prav v ta namen – a če ne potujete pogosto, jih verjetno ne potrebujete.
 • Mala kozmetična torbica: Včasih sem torbe pustila odprte do zadnjega trenutka, zato da sem lahko zapakirala zadnje malenkosti, kot so zobna ščetka, zobna pasta, leče in tekočina, krema za obraz ipd. Zdaj pa imam zraven še dodatno malo torbico, kamor lahko pospravim vse te stvari malo pred odhodom, saj tako vem, da sem vse ostalo že popolnoma spakirala. Prav tako to naredi razpakiranje lažje, saj ne rabim iti čez vse svoje stvari, da pridem do nujnih potrebščin.
 • Spustite idejo o popolnosti: Tudi, ko zapakiramo manj stvari in se tega lotimo premišljeno, moramo spustiti idejo, da bomo spakirali popolno potovalko. Kar lahko naredimo je, da se osredotočimo na to, da naredimo najboljše, kar znamo in če se zgodi kaj nepredvidljivega, moramo zaupati, da bomo našli ustrezno rešitev. Osebno mi pomaga, da spremenim perspektivo iz ‘Moramo imeti vse’ v ‘Koliko zares potrebujem?’ in ‘Ali lahko najdem kreativno rešitev?’. Tako sem bolj odprta, da se naučim novih stvari namesto, da se fokusiram na to, kaj imam in česa nimam.

Upam, da vam bodo ti napotki prišli prav naslednjič, ko pakirate in ne pozabite delite svojih idej 😀

Leave a Reply