Kako najti svoj prepoznaven stil? Koncept formul za oblačenje

Ali bi želeli imeti svoj prepoznaven stil? Če se želite v svoji opravi počutiti fenomenalno dan za dnem, medtem ko hkrati svojo garderobo še bolj poenostavite ali pa če bi radi poskusili, kako je živeti z manj, potem vam koncept formul za oblačenje, lahko pri tem pomaga.

Do zdaj sem že pisala o tem, kako pospraviti svojo omaro, kako najti svoje najboljše kroje in barve – in to lahko najdete v članku tukaj, ampak zdaj pa poglejmo, kaj sploh je formula za oblačenje?

Če je formula list sestavin, s katerimi nekaj ustvarimo, potem je formula za oblačenje list oblačil, ki jih uporabimo, da zgradimo določeno opravo. Da pa bi to razumeli še bolje, si poglejmo nekaj primerov.

FORMULA 1 = SUPERGICE + JEANS HLAČE + SRAJČKA + PLAŠČ

FORMULA 2 = SUPERGICE + OPRIJETO KRILO Z VISOKIM PASOM + MAJČKA Z NARAMNICAMI + JEANS JAKNA

FORMULA 3 = SUPERGICE + JEANS HLAČE + MAJICA S KRATKIMI ROKAVI + BLAZER

Vse, kar morate narediti, da najdete svojo formulo je, da opredelite kose, iz katerih je vaša oprava sestavljena – to lahko naredite tako podrobno ali splošno kot želite, in če hočete lahko dodate tudi modne dodatke, kot so šali in pasovi.

Zdaj, ko točno veste, kaj formula za oblačenje pravzaprav je, pa lahko začnete graditi svoj stil.

1. KORAK – OPAZOVANJE

Preden karkoli naredite ali se odločite, si vzemite čas in se opazujte. Začnite tako, da se oblačite, kot po navadi, a tokrat vsakič zraven zapišite, katero formulo ste nosili tisti dan. Zapišite tudi katere kombinacije so vam bile najbolj všeč, katere so bile dolgočasne in katerih niste marali.

To počnite teden ali dva oziroma dovolj časa, da dobite jasno idejo, kaj najbolj pogosto nosite in kako blizu svojega najboljšega počutja ste. Če želite stvari pohitriti, lahko seveda oblečete več oprav v istem dnevu, a ne pozabite, da je dobro oblačila nekaj časa nositi, da lahko opazimo še ostale stvari, kot so udobje, praktičnost, kako se počutimo okoli drugih ljudi itd.

2. KORAK – EKSPERIMENTIRANJE

Zdaj je čas, da začnete eksperimentirati – če ste bili zadovoljni z vašim načinom oblačenja potem lahko ta korak spustite, če pa ste se počutili, da so bile vaše oprave puste ali ponavljajoče, potem lahko definitivno poskusite nove kombinacije.

Med eksperimentiranjem ni absolutno nobenih omejitev! Lahko poskusite vsak različen stil čevlja z vsakim različnim spodnjim delom in z vsakim različnim zgornjim delom. To ne pomeni, da morate pomeriti prav vsak kos, ki ga imate – tu govorimo bolj o kroju in stilu. Tako boste odkrili čudovite kombinacije, ki bodo lahko postale del vašega prepoznavnega sloga.

Kombinacija supergic, jeans hlač, majčk s kratkimi rokavi in blazerja je nekaj, kar sem odkrila s preizkušanjem, saj verjetno teh stvari ne bi nosila, kar sama od sebe. Isto velja za mojo kombinacijo superg z oblekami in jeans jaknico.

3. KORAK – NAREDITE TO ZA VSAK LETNI ČAS

Ker se vreme vedno spreminja in odvisno od tega, kje živimo, so te razlike lahko velike ali male, zato je pomembno, da si vzamemo čas, da najdemo svoje najljubše formule za vsako sezono.

To se lahko sliši zamudno, a pravzaprav je to potrebno narediti samo enkrat za vsak letni čas in potem ste končali – vse, kar se boste naučili boste potem lahko uporabili pri pripravi kapsul in med oblačenjem v različnih sezonah.

4. KORAK – ZGRADITE SVOJ PREPOZNAVNI STIL

Zdaj bi morali imeti jasno idejo, katere so vaše najljubše formule, kar pomeni, da jih lahko uporabite za svoj temelj pri oblačenju. Koliko formul želite uporabiti je seveda odvisno od tega, kaj želite doseči, a v principu lahko menjavate med katerim koli številom formul, ki želite.

  • Če bi radi imeli zares prepoznaven stil ali pa želite zelo poenostaviti svoje oblačenje, potem je menjavanje med 1-2 formulama več kot dovolj.
  • Če želite več vsestranskosti, a želite ohraniti preprostost, potem je menjavanje med 2-4 formulama super – to je moja osebna izbira.
  • Če pa se ne želite omejevati potem lahko uporabite katero koli formulo, ki vam je všeč, a pazite, da boste pri nakupovanju osredotočeni na svoje najbolj pogosto nošene kombinacije, da se izognete nepotrebnemu zapravljanju denarja in energije.

*NASVET: Če želite, lahko ustvarite tudi formulo ali dve za svojo službo – tako boste zjutraj prihranili čas pri oblačenju.

5. KORAK – DODAJANJE

Ko najdete svoje najljubše kombinacije za vsako sezono, potem se lahko začnete z njimi igrati. Če imate dovolj kosov, potem veste kaj narediti – ko se zjutraj oblačite preprosto sledite svojim formulam s kosi, ki jih imate. Če pa se počutite, da bi zares radi zgradili na tem, kar imate potem razmislite o tem, kako lahko dodate več kosov, da ustvarite še več kombinacij.

Recimo, da je ena izmed vaših najljubših formul = SUPERGICE + KRILO Z VISOKIM PASOM + MAJICA Z DOLGIMI ROKAVI + PLAŠČ. Zdaj pa recimo, da imate v lasti en par supergic, eno krilo, šest različnih majic z dolgimi rokavi in dva plašča, kar pomeni, da tako dobite približno 12 kombinacij. Če dodate še eno krilo, ki se bo ujemalo z ostalimi kosi, potem v trenutku dobite 24 kombinacij. Če pa dodate še en plašč pa lahko to številko spremenite v 36 oprav.

To je samo predstavitev, kako lahko dodajanje kosov ohrani vaš prepoznaven stil, a vam hkrati ponudi vsestranskost in zabavo. A ne hitite – najprej dodajte en kos in opazujte, kako vam bo ta všeč. Razvijanje lastnega stila nam po navadi vzame nekaj časa, zato nima smisla poskusiti vsega narediti čez noč. Raje se osredotočite na proces učenja in odkrivanja in se ob tem zabavajte.

*Vedite, da iskanje svojih najboljših formul ne pomeni, da se morate počutite ujeto zaradi misli, da lahko zdaj nosite samo nekaj kombinacij in nič drugega. Formule so tu zato, da vam pomagajo razviti svoj slog brez, da bi o tem razmišljali vsak dan. In če vam postane dolgčas, lahko vedno ustvarite poljubno kombinacijo – to včasih naredim tudi sama, da malo popestrim stvari in razbijem vzorec, a ker zares uživam v svojih kombinacijah jih z veseljem nosim in na njih gradim.

Koncept formul za oblačenje je super, ker nam da jasne napotke, kako bolje nakupovati, kako najbolj izkoristiti svojo omaro, kako ustvariti čudovite sezonske kapsule in kako se počutiti fenomalno dan za dnem.

Zares upam, da vas je ta članek navdušil, da prebudite svojega notranjega stilista in najdete svoje najboljše kombinacije 😉 in kot vedno bom vesela, če z mano delite svoje misli!

Leave a Reply