Pa pospravimo – digitalno življenje

Naše digitalno življenje verjetno ni nekaj, o čemer razmišljamo, ko govorimo o minimalizmu in pospravljanju, čeprav ima v našem življenju pomembno vlogo.

Ker so naši telefoni in računalniki verjetno najbolj uporabljeni vsakodnevni predmeti, je smiselno, da jih organiziramo na način, da nam pomagajo biti produktivni namesto raztreseni. In tu so nasveti, kako doseči prav to.

1. KORAK – POSPRAVITE SVOJ TELEFON

Začnimo s telefonom. Ampak preden karkoli naredite, nežno razmislite, zakaj točno imate svoj telefon in kakšen odnos bi radi imeli z njim.

Ko dobite vtis, kako bi radi nadaljevali, potem vzemite v roke telefon in začnite urejati svoje aplikacije, medtem ko se sprašujete: ‘Ali ta aplikacija naredi moje življenje boljše?’ in ‘Ali mi pomaga uresničiti svoje cilje?’.

Glede na odgovor potem sprejmite odločitev, kaj bi radi naredili – če vam aplikacija ne doda nobene vrednosti in jo redko uporabljate, potem jo zbrišite, če pa ima svoj namen, potem jo obdržite. Pojdite čez vse programe in če ste glede nekaterih neodločni, jih za zdaj pustite.

Aplikacije, za katere niste prepričani
Ko ste končali s prvo čistko, zdaj poglejte aplikacije, ki spadajo pod kategorijo ‘mogoče’ in premislite, kaj ste si predstavljali, ko ste se odločili, da jih boste naložili – ali ste želeli slediti svojim navadam in ste zato naložili temu primeren program, ki pa ga zdaj nikoli ne uporabljate, a ga istočasno nočete zbrisati, saj še vedno želite izboljšati svoje navade? V takem primeru predlagam, da jo končno zbrišite in pustite za sabo – če vam aplikacija ni koristila do zdaj, vam verjetno ne bo tudi v prihodnosti, prav tako pa jo lahko vedno ponovno naložite, če bi to želeli.

Aplikacije, ki preusmerjajo pozornost
Kaj pa narediti z aplikacijami, ki vam odvračajo pozornost, namesto da vam pomagajo pri produktivnosti? Obstajata dve rešitvi: prva, lahko jo zbrišete – poskusite to za teden ali dva in vidite, kako vam bo všeč. Druga rešitev pa je, da jo postavite stran od oči in dosega – to pomeni, da jo odstranite iz prve strani in jo pospravite v datoteko z ostalimi aplikacijami. Tako se boste morali na njo spomniti, da bi jo uporabili, saj vas zdaj ikona ne bo avtomatično spomnila, da jo zaženete vsakič, ko odprete svoj telefon.

Prav tako se lahko odločite, da obdržite določene aplikacije samo na svojem računalniku – kar pomeni, da tako trenirate svoje možgane, da uporabljate določene programe samo, ko se usedete in delate. To sem sama naredila s Facebookom – na telefonu nimam aplikacije, ker ga uporabljam samo za svoj blog in tako do njega dostopam samo, ko se usedem z namenom, da delam na svojih člankih in blogu.

Organizirajte svoje aplikacije
Zelo enostavno je aplikacije pustiti tam, kjer so, ampak če načrtujemo, kaj bi radi videli vsakič, ko odpremo svoj telefon, bo to še povečalo našo produktivnost. Zato predlagam, da ohranite prvo stran čisto in organizirano z najbolj koristnimi in najbolj uporabljenimi aplikacijami, drugo stran pa uporabite za aplikacije, ki jih uporabljate bolj redko ali za tiste, ki jih ne želite uporabljati tako pogosto. Prav tako se ne bojte hraniti stvari v datotekah, saj je to odličen način s katerim ohranimo telefon organiziran in pregleden.

Slike
Zadnja stvar za urediti so slike. Ker te spadajo pod sentimentalno kategorijo, predlagam da zdaj ne greste v veliko podrobnosti, a kljub temu je vredno na hitro pregledati kaj imate, saj lahko tako zbrišete stvari za katere ste prepričani, da jih ne potrebujete več.

Začnite tako, da odprete svoje fotografije in pojdite na začetek vseh slik – zdaj pa izberite slike, ki jih več ne rabite; slike jedi, wifi gesel, nenavadne slike, duplikate, slike rekov itd. in jih izbrišite.

Ker v današnjem času naredimo veliko fotografij, da jih lahko delimo s prijatelji in partnerjem, se v zelo kratkem času na telefonu nabere veliko število slik. Zato je pomembno, da si vzamemo čas in jih ohranjamo brez krame – poleg tega zbrisane slike sprostijo naš pomnilnik in naredijo iskanje določenih slik v prihodnosti lažje. Da ostanete organizirani, brišite slike tedensko ali mesečno, odvisno od tega, kako pogosto slikate.

2. KORAK – DRUŽABNA OMREŽJA

Zdaj je čas, da odprete svoja družabna omrežja in začnete čistiti znotraj aplikacij. Pristop je zelo jasen – zbrišite ali nehajte slediti vsakogar, ki vas ne navduši ali ne doda vrednosti vašemu življenju.

Če je vaš cilj vsakodnevno dobro počutje, potem je vredno razmisliti, katere ‘negativne’ račune ali informacije vidite dnevno – mogoče, se začnete primerjati z močno obdelanimi slikami, mogoče vas nekateri ljudje ali objave vznemirijo ali vam v najboljšem primeru vzamejo pozornost, brez da bi dodali kakršnokoli vrednost.

Ne pozabite, da je vaša pozornost nekaj vrednega. Pravzaprav ima tako vrednost, da podjetja vlagajo veliko denarja v to, da razumejo, kako lahko dobijo več vaše pozornosti na njihove produkte, zato previdno izbirajte, kam usmerjate svojo energijo.

*NASVET: Ugasnite opomnike za aplikacije socialnih omrežij, da vas ne spodbujajo, da jih uporabljate vsakič, ko se ‘zgodi’ nekaj novega.

Prav tako se ne bojte zbrisati starih prijateljev s katerimi niste več povezani in ne bojte se nehati slediti nekoga, ki ga vsi občudujejo, a vi ne. Poslušajte sebe in to naredite na svoj način.

3. KORAK – ELEKTRONSKA POŠTA

E-maili so ena tistih stvari, ki se hitro naberejo – s časom jih je vedno več in če redno ne skrbimo zanje, se lahko počutimo premagane. Ampak seveda obstaja pot ven.

Naročnine, naročnine
Najlažji način, da zmanjšate število e-mailov je, da zbrišete vse, kar vam ne pomaga priti korak bližje k svojim ciljem. Zato pojdite čez svoj račun in se sprašujte ali rabite ta e-mail/informacijo za to, da živite življenje, ki ga želite. Če ne, je čas, da se odnaročite. Brisanje takšnih mejlov, vam bo dalo večji občutek organiziranosti, prav tako pa boste imeli boljši pregled na vsem, kar bo ostalo.

Določite čas
Druga stvar, ki jo lahko naredite je, da določite točen čas, ko boste odgovarjali na svojo elektronsko pošto. To je seveda odvisno od tega, kako odzivni morate biti, a izberite uro, ki deluje za vas in se je držite – to lahko počnete dnevno ali tedensko, mogoče vsako jutro, a pazite, da ne naredite tega kar iz postelje – najprej poskrbite zase. Ko boste imeli izbran čas, se boste sprostili, saj boste vedeli, da imate točen čas, ko boste zbrano odgovorili na vse mejle torej ne rabite razmišljati o njih iz ure v uro.

Bodite učinkoviti
Priporočam pisanje in odgovarjanje na e-maile preko računalnika (če ga seveda imate), saj je tako veliko lažje pisati in organizirati svoje misli. Razlika med pisanjem na telefonu ali računalniku je velika, zato upoštevajte tudi to dejstvo, ko se boste odločali za vaš čas pisanja.

*NASVET: E-maile lahko urejate tudi sproti – kadarkoli vidite nekaj, kar vam ne prinese nobene vrednosti se preprosto odnaročite na licu mesta. Prav tako lahko vtipkate ime pošiljatelja v iskalnik, da zbrišete še ostale e-maile, za boljši pregled.

4. KORAK – ORGANIZIRAJTE SVOJ RAČUNALNIK

Naši računalniki so polni različnih informacij, zato je to večja naloga. A ker so prav tako pogosto našo delovno orodje, moramo o njih podrobno razmisliti – če odpremo svoj ekran, ker želim delati, a je vse kar vidimo krama, potem nas bo to takoj odvrnilo od tega, kar moramo narediti.

Očistite svoje namizje
Zato začnite s čiščenjem svojega namizja – poskrbite, da bo ta lepo izgledal in da bo lepo pospravljen. Najprej zbrišite vse, kar ne spada tja. Če imate nekaj stvari, ki jih redno uporabljate, a vam pozvročajo vidni nered potem ustvarite mapo in jih spravite notri. Nadaljujte s pospravljanjem, dokler ne boste zadovoljni z rezultatom.

Zdaj razmislite o svojem ozadju – ali je moteč ali vam je všeč? S tem se lahko igrate tako, da najdete slike, ki vas navdušijo ali pomirijo, odvisno od tega, kaj želite – na primer, inspiracijski rek vas lahko opomni, kaj bi radi naredili, medtem ko vas lepa slika pokrajine lahko prijetno pomiri.

Zbrišite nepotrebne dokumente
Zdaj pa pojdimo korak globje. Do organizacije bomo še prišli, a za začetek odprite svoje datoteke in notri zbrišite vse, česar ne potrebujete več – stvari, ki so časovno pretekle ali stvari, ki so neuporabne. To vam bo verjetno vzelo nekaj časa, a vztrajajte, saj so rezultati vredni truda.

*NASVET: Če vam bo to vzelo preveč časa in energije, potem razdelite proces na manjše dele. Najbolj pomembno je, da začnete, zato vam tu lahko pomaga alarm, ki si ga lahko nastavite za 15-20 minut. To bo dovolj, da boste začeli in če to ustvari zagon, potem preprosto nadaljujte, če ne pa se ob pisku ustavite in pustite stvari za naslednjič. Če to naredite enkrat na teden, boste počistili svoj računalnik, preden se boste sploh zavedali.

Čas za organizacijo
Zdaj, ko ste vse nepotrebne dokumente zbrisali, lahko začnete z organizacijo. Igrajte se z različnimi datotekami in prav tako, kot to naredimo doma, najdite prostor za vsak dokument.

Sama rada gledam na svoj računalnik, kot gledam na svojo hišo – če bi se rada oblekla, se odpravim v svojo omaro in če želim nekaj pojesti, se odpravim v kuhinjo.

To je enostaven koncept, zato tudi svoj digitalni prostor oblikujem tako, da točno vem, kam moram, ko želim delati ali ko želim pogledati film ali ko želim delati na določenem projektu. Torej namesto, da vse slike spravim v eno datoteko, jih shranjujem ločeno – slike za moj blog so pod mojo mapo Blog, ki se nahaja pod datotetko Delo. Moje osebne slike pa se nahajajo pod mapo Spomini, ki je shranjena pod mapo Osebno.

To je samo ideja, ki vam lahko pomaga pri organiziranju svojih dokumentov. In kot vedno, ohranite stvari čim bolj enostavne, saj lažje kot je najti in shranjevati dokumente, lažje bo vaše življenje.

5. KORAK – OPREMA

Naše pospravljanje ne bi bilo celovito, če ne bi vključiti tudi elektronske opreme. Zato si izberite dan za pospravljanje in vse stvari povezane z elektroniko postavite eno mesto – vse naprave, dodatke, kable, navodila, škatle itd. Tako kot vedno začnite s sortiranjme in da vam bo pri tem lažje, je tu še nekaj dodatnih napotkov:

  • Škatle: začnite s tem, da se znebite vseh škatel – velikokrat obdržimo različne škatle, kljub temu da jih nikoli ne potrebujemo zato je zdaj čas, da jih končno reciklirate.
  • Priročniki: kdaj ste nazadnje uporabili priročnik? Mogoče na začetku in to je to? V današnjem času lahko večino stvari najdemo na internetu, zato se lahko končno poslovite tudi od navodil.
  • Pokvarjene stvari: ali hranite stvari, ki ne delujejo zato, da jih boste nekega dne popravili? Če ja, potem si dajte rok in jih do takrat popravite, če ne se od njih poslovite.
  • Kabli: ko se boste med sortiranjem odločili, da določeno napravo obdržite zraven priložite tudi ustrezne kable, zato da boste lahko na koncu jasno videli koliko dodatnih kablov imate – če so te nekoristni, jih niste uporabili dolgo časa ali pa sploh ne veste za kaj točno so, potem jih lahko predate naprej.
  • Stvari se znebite odgovorno: ne vrzite vse elektronike v smeti, ampak jo ustrezno reciklirajte – po navadi lahko stare telefone odvržete v mobilnih centrih in če imate še kakšno ostalo opremo pobrskajte na spletu, kako se je lahko najbolj etično osvobodite.

Ta kategorija vam bo verjetno vzela kar nekaj časa, zato pojdite po svojem tempu in ohranite osredotočenost na svoj cilj – počasi se daleč pride. In kot vedno upam, da vam je članek všeč 😉

Leave a Reply