5 minimalističnih nasvetov za čist in urejen dom

Do zdaj ste pospravili vse kategorije in naredili večino dela, a kako naprej? Dobra novica je, da ne rabite znova in znova temeljito pospravljati, da bi vzdrževali red v svojem domu.

Namesto tega lahko postavite določena pravila, ki vam bodo pri tem pomagala, brez da se tega sploh zavedate.

To seveda ne pomeni, da ne smete nikoli več narediti temeljite čistke za specifično kategorijo – sama sem pospravila omaro šestkrat ali sedemkrat, preden sem se počutila, da se lahko osredotočim samo na njeno vzdrževanje.

Torej, ko boste pripravljeni vam bodo te nasveti pomagali učinkovito vzdrževati rezultate, ki ste jih dosegli, prav tako pa bodo poskrbeli, da se še vedno učite in napredujete na dolgi rok.

1. ‘ENA STVAR NOTER, ENA STVAR VEN

Za to pravilo ste verjetno že slišali – vsakič, ko želite v svoje življenje dodati nekaj novega morate za sabo pustiti nekaj starega. To pravilo lahko aplicirate v katerikoli kategoriji, kjer ima to smisel – na primer: knjige, kozmetika, oblačila, čevlji in modni dodatki.

Najboljši pristop pri tej metodi je, da opazite, ko boste zadovoljni z določenim številom predmetov, ki jih imate v določeni kategoriji, kar pomeni, da se lahko takrat tej številki potem zavežete. In ker ste verjetno obdržali samo stvari, ki jih z užitkom uporabljate, vam bo to dalo pobudo, da dobro razmislite, ali sploh potrebujete ta nov predmet.

*OPOMNIK: Bodite pozorni, da to ne postane način prisile, da živite z manj ali pa način odrekanja. Torej, kljub temu, da ste si postavili številko, ostanite odprti, da jo spremenite v prihodnosti, če bo to potrebno.

2. IZBRAN PROSTOR

Ko boste temeljito pospravili svoj dom, potem vam ni treba več pospravljati korak za korakom. Namesto tega lahko pospravljate sproti – s tem, ko določite mesto, kamor lahko odložite neuporabljene stvari, ustvarite navado odlaganja predmetov, vsakič, ko prepoznate, da jih ne potrebujete več, namesto da čakate na svojo čistko.

Za ta prostor lahko izberete predal, škatlo ali karkoli drugega, kar vam je všeč, vse dokler vi in ostali člani družine vejo, kaj je namen tega prostora.

*NASVET: Ko pridejo na obisk vaši prijatelji ali družina jim lahko to mesto pokažete, da vzamejo, kar jim je všeč. Preostanek pa lahko potem donirate ali podarite komu drugemu.

3. OBRNITE OBEŠALNIKE

Če želite imeti jasno sliko koliko kosov oblačil dejansko nosite v določeni sezoni ali letu, potem preprosto obrnite obešalnike, da gledajo v napačno smer.

Nato pa, ko določen kos nosite, obešalnik postavite nazaj tako, da gleda v pravo smer. Na tak način se boste na koncu sezone ali leta, odvisno od tega ali uporabljate osnovno garderobo ali ne, z lahkoto poslovili od kosov, ki jih ne nosite.

*NASVET: Preden, se znebite svojih oblačil, poskrbite, da dobro razumete zakaj jih niste nosili, saj se boste tako naučili več o svojih preferencah in tako izboljšali svoje nakupe v prihodnosti.

4. ŠKATLA ZA ‘VSAK SLUČAJ

Kaj pa, če imate nekatere stvari, ki jih ne uporabljate, ampak še vedno niste prepričani ali bi jih dali stran? Potem vzemite škatlo, da notri spravite vse te predmete, in poskrbite, da ta ni prosojna ter da jo postavite na mesto, kjer je ne vidite dnevno – mora biti stran od oči, da je lahko stran od uma.

Zdaj pa določite datum, do kdaj želite obdržati vse te stvari notri preden jih predate naprej – predlagam, da to naredite za obdobje šestih mesecev, saj boste tako zares prepričani, da jih ne potrebujete več. In če rabite kaj vzeti iz škatle v tem obdobju, to preprosto naredite, ostale stvari pa pustite na miru.

5. SPOMLADANSKO ČIŠČENJE

Svoj dom lahko na hitro pospravite enkrat na leto, ampak namesto da to počnete za vsako kategorijo, kot ste to počeli na začetku, lahko zdaj to združite s spomladanskim čiščenjem. To sem sama naredila to leto in je bilo super!

Ker gremo skozi hišo in njene kotičke v vsakem primeru zato, da jo lahko očistimo, je smiselno, da se takrat poslovimo tudi od stvari, ki jih ne uporabljamo več. Predlagam, da pripravite škatlo ali košaro za perilo in vsakič, ko opazite nekaj, kar bi radi dali stran, to preprosto odložite tja.

*NASVET: Seveda vam tega ni treba narediti izključno spomladi, saj lahko izberete katerikoli čas, ki vam je všeč – to je lahko konec leta, kot priprava na novo leto ali pa kadarkoli, ko imate nekaj časa zase in za svojo hišo. In če želite, lahko to naredite tudi dvakrat letno.

Krama niso samo stvari na tleh – krama je karkoli, ki stoji med vami in življenjem, ki ga želite živeti. – Peter Walsh

To je najboljših pet pravil, ki jih sama uporabljam v svojem življenju, da ohranim hišo organizirano in čisto, zato upam, da bodo všeč tudi vam in če imate kakšne ideje, jih z veseljem delite 😀

Leave a Reply