4 znaki, da je čas, da prenehate z intenzivnim pospravljanjem

Ko sem začela svojo pot minimalizma, sem redko slišala ljudi govoriti o pretiranem pospravljanju. Večina nas ima težavo pustiti stvari za sabo, zato je seveda smiselno, da je na to temo napisano veliko člankov.

A včasih se lahko zgodi, da gremo predaleč ali pa se premikamo prehitro.

Če ste se torej, kdaj spraševali ali je čas, da čiščenje prekinete ali pa samo ne veste, kako naprej potem je ta članek za vas, saj bom z vami delila svojo izkušnjo pretiranega pospravljanja in kako sem našla ravnotežje v katerem živim danes.

Ko sem začela s pospravljanjem hiše več kot pet let nazaj, sem imeli veliko stvari. In mislim zares veliko stvari! Tako se je bilo zelo lahko posloviti od uničenih stvari, pretečenih izdelkov, razvlečenih in umazanih oblačil itd. Počutila sem se fenomenalno zato sem to počela še naprej in vsakič, ko sem malo pospravila sem se počutila lažjo in bolj svobodno. To sem oboževala!

A s časom sem postala veliko bolj osredotočena na čiščenje v upanju, da bom spet občutila isto lahkotnost, kot na začetku. Prav tako sem opazila, da sem našla najmanjši razlog, da sem se od stvari poslovila, čeprav sem jo še vedno uporabljala.

In potem se prišla do ugotovitve, da nas lahko tako kot pri nakupovanju, tudi pri pospravljanju vodijo napačni razlogi.

Tu so torej štirje največji znaki, da je čas da prekinete svoje pospravljanje ali razmislite o svoji poti:

1. POSLAVLJATE SE OD STVARI, KI JIH UPORABLJATE

Če smo čisto iskreni, bi lahko rekli, da nas občutek, ko temeljito pospravimo malo prevzame – včasih celo tako kot pri nakupovanju. Počutimo se, da bodo stvari drugačne, naši prostori so občutno lažji in mi smo polni upanja. In to je super!

A, ko začnemo pospravljati stvari, ki jih redno uporabljamo samo za to, da dobimo ta občutek navdušenja in upanja, potem je čas, da se usedemo in ugotovimo, zakaj si tako močno želimo pospraviti? Kakšne so spremembe za katere upamo, da se bodo zgodile s tem, ko pospravimo?

Vzemite si čas in iščite globoko – ko imate svoje odgovore, se lahko potem odločite ali so vaši cilji nekaj, kar lahko dosežete s pospravljanjem ali ne. To vam bo pomagalo narediti načrt, ki bo v skladu z vašimi cilji, kar vam bo dalo tudi boljšo možnost, da jih uresničite.  

2. POČUTITE SE PRIKRAJŠANO

Občutek prikrajšanosti je velik ne, ko govorimo o minimalizmu, kljub temu da lahko to včasih verjamemo, saj nekateri živijo s tako malo stvarmi, zaradi česar zmotno mislimo, da bi to moral postati naš cilj. A to je njihovo življenje in oni imajo drugačne potrebe, prav tako pa ne veste, kako se ta oseba zares počuti.

Če torej mislite, da se omejujete, globoko vdihnite in se vprašajte ‘Ali poslušate sebe ali imate v glavi ostale ljudi?’.

Mogoče želite pripadati z ostalimi minimalisti ali pa želite dokazati sebi in drugim, kako preprosto lahko živite? A to niso pravi razlogi za minimalizem – pomembno je, da stvari počnete na svoj način, da jih prilagajate sebi in svojim potrebam, tako da se nikoli ne počutite izven ravnotežja.

Pustite si, da imate v lasti toliko, kolikor želite – to je vaše življenje.

Ne sprejemajte odločitev za nekoga, ki ne rabi živeti s posledicami.

3. NADOMEŠČATE STVARI, KI STE JIH DALI STRAN

To je ogromen znak, da je čas da prenehate s čistko. Ja, nekateri ljudje lahko vse postavijo v en nahrbtnik, a to ne pomeni, da bi to morali narediti tudi vi ali pa da bi od tega sploh imeli korist.

Temeljito čiščenje potrebuje svoj čas – pospravljanje lahko na videz izgleda preprosto, ampak mentalno je to proces, ki rabi svoj čas, zato si vsakič, ko naredite spremembo, pustite nekaj časa, da se nanjo navadite, preden nadaljujete.

Sama sem pospravljala tako intenzivno, da sem v eni točki imeli samo tri črne torbice; eno za v službo, eno srednje velikost in eno malo. Prepričevala sem se, da ne rabim več kot to in da bi mogla biti v redu. A čez čas, sem dodala še eno. In nato še eno. Vse samo zato, ker se nisem poslušala in sem želela živeti čim bolj minimalistično.

Zdaj vem, da ne potrebujem dovoljenja od nikogar, da imam, kar želim imeti – če nekaj uporabljam in v tem uživam, potem sem okej.

4. ŽELITE POPOLNOST

Minimalizem lahko spremeni naša življenja na toliko različnih načinov – lahko se počutimo bolj mirno, manj obremenjeno, naši domovi so bolj čisti, imamo manj stresa, več energije in pozornosti in tako smo se zmožni osredotočiti na stvari, ki jih hočemo itd. List je dolg.

A prav tako je pomembno vedeti, da kljub temu ne bo magično rešil vseh naših težav čez noč. Sama sem naivno zaključila, da če postanem minimalistka in sledim procesu korak za korakom, potem bom popolnoma srečna.

Verjela sem v popolno verzijo minimalizma in v notranji mir, ki bo z njim prišel, zato sem se znebila tudi stvari, ki sem jih redno uporabljala – kar se zdaj, z malo perspektive, zdi neumno. A takrat sem res mislila, da bo večina mojih problemov, kot so preobremenjenost, dvomi, občutki praznine itd. izginilo, čeprav niso – zaradi minimalizma so bili veliko boljši, a so bili še vedno tam.

Zato sem morala delati na sebi in svojem zavedanju, da sem razumela kaj in zakaj mislim določene stvari, da sem lahko spustila tudi te, saj pospravljanje samo po sebi ni bilo dovolj. In seveda nam čiščenje prinese več miru in svobode, kar ustvari prostor, da delamo na sebi in ustvarimo življenje z namenom. A tu ni nobene popolne destinacije, kamor pridemo – samo učenje in delanje po svojih najboljših močeh, in prav zato je tako pomembno, da uživamo na svoji poti in ne hitimo h končnemu cilju.

Minimalizem je spremenil moje življenje na toliko različnih načinov in zato, bi ga priporočila vsem, kar je več kot očitno. A kot pride z vsako spremembo, je treba opazovati svoj ritem in se poslušati, saj le tako lahko ostanemo srečni in v ravnotežju.

Upam, da vam je ta članek, dal malo vpogleda v pretirano pospravljanje, da lahko prilagodite svojo pot, če je to potrebno. In zanima me, kakšne so vaše zgodbe in misli na to temo 😉

Leave a Reply