8 minimalističnih nasvetov za pranje perila

Vsi imamo radi vonj sveže opranega perila in občutek, ko vemo, da so vse stvari oprane in lepo pospravljene. A priti do te točke je druga zgodba – stvari se kar nabirajo in tako se lahko počutimo premagane in pod stresom. A kot vedno obstajajo mali načini, kako lahko poenostavimo rutino pranja perila, da ta postane bolj prijetna in učinkovita 😉

1. TEMELJITO POSPRAVLJANJE IZDELKOV

Začnimo s prvo in najbolj očitno točko – temeljito pospravljanje. Če imamo v lasti preveč produktov stvari nepotrebno zakompliciramo, kar pomeni, da tratimo svoj čas in energijo.

Zato začnite s tem, da vse izdelke povezane s pranjem perila vzamete iz predalov, omar itd. in jih postavite na eno mesto – zdaj razmislite, katere izdelke uporabljate? Te potem obdržite, vse ostalo naj gre.

Prav tako poskrbite, da so vam izdelki zares všeč – pa naj bo to zaradi vonja, učinkovitosti, etičnosti, naravnosti itd. Cilj naj bo, da imate samo izdelke v katerih tako uživate, da jih želite kupiti znova in znova.

Predlagam tudi, da premislite koliko različnih detergentov in mehčalcev zares potrebujete in če bo mogoče eden dovolj: sama imam en pralni prašek, en pralni gel za delikatno perilo, listke za lovljenje barve in razkužilo za bolj umazane stvari – to je to! Zelo enostavno.

*OPOMBA: Pranje perila v čistem pomivalnem stroju naredi veliko razliko, zato poskrbite, da je ta vedno čist, tako da ga obrišite od zunaj in od znotraj. Poleg tega ga na vsake toliko operite na 90°C – za to lahko uporabite prav temu namenjene praške, ali pa sodo bikarbono za eno rundo in kis za drugo. Najdite način čiščenja, ki vam je všeč, prav tako pa priporočam, da pustite vrata bobna po pranju odprta, da se stroj prezrači, kar prepreči nastajanje neprijetnih vonjav.

2. NAREDITE PROCES BOLJ PRIJETEN IN ZABAVEN

To je odvisno od prostora, a razmislite, kako lahko svoj prostor polepšate – mogoče lahko postavite produkte v malo košarico, pralni prašek v stekleno posodo, lahko dodate rože, kakšno sliko ali naredite nekaj zabavnega – to je vaš prostor zato sami veste, kaj je najbolje narediti.

A ustvarite prostor, ki vam bo prinesel veliko radosti, saj boste tako rutino pranja perila spremenili iz mučne obveznosti v (bolj) prijetno izkušnjo.

3. SVOJA OBLAČILA NOSITE VEČKRAT

Ko sem bila majhna, sem stvari nosila samo nekaj ur in to je bilo dovolj, da so pristale na tleh ali v košu za perilo. A ko sem odrasla sem hitro ugotovila, da moja ‘metoda’ ni učinkovita – tako sem začela ceniti svoja oblačila in sem jih nehala ‘shranjevati’ na tleh. Prav tako sem začela preverjati, ali lahko stvar nosim še nekajkrat, preden jo operem.

Najboljši nasvet, ko se gre za pranje perila – ne perite več, kot je potrebno.

Če nekaj ni vidno umazano in nima vonja, ali je to res treba oprati? Če se ne potimo lahko majico nosimo najmanj dvakrat ali trikrat, predem jo rabimo očistiti, hlače in krila pa lahko nosimo še dlje. Zato ne postavite stvari v koš za perilo samo zato, ker ste jih enkrat oblekli – namesto tega uporabite oči in nos, da ocenite ali kos res potrebuje čiščenje.

*NASVET: Uporabite parilnik, da osvežite svoje delikatne kose ali stvari, ki jih ne želite prati tako pogosto. Para se znebi neprijetnih vonjav in uniči bakterije, zato je to super mali trik, ki vam bo pomagal, da ohranite stvari čiste, brez da jih pogosto perete.

4. BARVNE SKUPINE

Sama pri pranju perila ločujem barve – tako, ne rabim skrbeti, da se bodo barve prenesle, prav tako pa s tem ohranim svoja oblačila lepa in živa dalj časa. A to lahko postane zakomplicirano, ko imamo v omari preveč barv, kar pomeni, da tudi tu lahko stvari poenostavimo.

Tu lahko namerno izberemo svoje najljubše barve, da naredimo pranje še lažje – naj razložim: ker imam svetle brisače in bele bombažne vatke za odstranjevanje ličil lahko oboje perem hkrati. Ko gre za moja športna oblačila, imam samo dve barvni skupini – črno in roza. Ko gre za mojo pižamo in oblačila za doma, sem se odločila za črno barvo. In spodnje perilo imam v črni, rozi in svetli barvi.

Tako so moja oblačila v boljšem stanju in moja pralna rutina je enostavna, saj vem, da moram oprati samo tri barvne skupine – črno, roza in svetlo barvo.

*OPOMBA: Če vam je ta ideja všeč, to ne pomeni, da morate vse stvari vreči stran, zato da lahko dodate nove – lahko pa počasi gradite proti končnemu cilju, tako, da vsakič, ko želite nekaj dodati razmislite še o barvi.

5. UPORABITE ISTI STIL

Če želite iti še korak naprej, potem predlagam, da poskusite isti stil oblačil, nogavic in spodnjega perila, da zares poenostavite svoje življenje – tako postane pranje perila veliko lažje, prav tako pa boste prihranili tudi ogromno mentalne energije pri oblačenju.

To je najbolj minimalističen nasvet in veliko ljudi, kot so Steve Jobs, Mark Zuckerberg, Karl Lagerfeld, Anna Wintour, Tom Wolfe itd. so ta trik uporabili ali ga še vedno uporabljajo, da ohranijo svoja življenja bolj preprosta.

Če vam je ta ideja všeč, jo prenesite v katerokoli kategorijo želite – osebno rada to naredim s svojimi nogavičkami in spodnjim perilom, a pri ostalih stvari, imam rada raznolikost.

*OPOMBA: To ne bo za vse in seveda tega ne rabite narediti, če to pomeni, da se boste čemu odrekali, a če iskreno želite imeti stvari čim bolj preproste, potem je to lahko za vas.

6. ZGRADITE SVOJO RUTINO

Ena najboljših stvari, ki jih lahko naredite je, da zgradite svojo rutino, ki deluje za vaš urnik in bo tako naredila stvari veliko bolj obvladljive.

Začnite s tem, da zapišete, kolikokrat na mesec perete – če na to vprašanje nimate odgovora potem predlagam, da se naslednje štiri tedne opazujete, da lahko vidite koliko rund perila operete in kako se ob vsem tem počutite.

To bo odlična začetna točka za sestavljanje urnika, saj lahko svoj mesečni zapis preprosto razdelite na tedensko rutino. Nato razmislite kateri dnevi in ure so vam najbolj všeč, kakšna rutina bo povzročila najmanj stresa in ali so še kakšne dodatne stvari, ki jih lahko naredite, da vse skupaj še bolj poenostavite.

Tu si lahko pomagate tako, da razmislite o pralni rutini od začetka do konca:

  • Perilo se začne nabirati v koših za perilo, zato je dobro preveriti, kako preprosto jih je uporabljati in ali so koristni za našo rutino. In tudi če ne želite imeti urnika za pranje, vam lahko velikost koša, ki je točna za eno ali dve rundi perila, pomaga kot iztočnica, da je čas za pranje perila.
  • Ko ste zadovoljni s tem je čas, da pogledate, kako perilo perete, da vidite, ča lahko še kaj poenostavite – mogoče lahko perete manj časa, na manjši temperaturi itd. Prilagodite nastavitve tako, da boste zadovoljni tako s hitrostjo kot učinkovitostjo pranja.
  • Vse, kar vam ostane je sušenje perila. Če uporabljate sušilec potem najdite pravo ravnotežje med pranjem in sušenjem, da ne boste preobremenjeni. Če pa sušite stvari na stojalih potem razmislite, koliko stvari lahko operete, preden ta postanejo polna. In če vam je stojalo v napoti, ko sušite stvari tudi to vštejte v svoj načrt.

Sama perem perilo v četrtek in petek, prav tako pa na hitro operem še čistilne krpice v soboto takoj po čiščenju. Razlogi zakaj sem izbrala te dni so – prvič, svoje stvari sušim na stojalu, da jih ohranim v boljšem stanju, a to pomeni, da lahko operem samo dve rundi preden ta postane polno, kar pomeni, da moram počakati do naslednjega dne, da prav tako operem dve rudni. Drugi razlog, zakaj sem izbrala četrtek in petek pa je, da lahko v soboto zjutraj med pospravljanjem stanovanja pospravim sveže oprane stvari v omaro, kar pomeni, da ko končam lahko uživam v lepi in čisti hiši cel vikend.

7. ZLOŽITE STVARI PRED SPANJEM

Ali se vam je kdaj zgodilo, da ste oprali perilo, a so potem stvari kar visele in visele? Če je vaš odgovor da, potem je tu preprost nasvet – ko se stvari posušijo jih postavite v čisto košaro in ne skrbite preveč, da jih lepo zložite. Zdaj pa pojdite v spalnico in obrnite košaro tako, da vse stvari padejo na posteljo.

Zdaj ste namerno ustvarili nered, kar pomeni, da boste morali vse pospraviti enkrat preden greste spat. To lahko naredite za vsakega družinskega člana, da jih spomnite, da je čas, da tudi oni zložijo svoje stvari 😉

*OPOMBA: Če imate kakšne delikatne kose ali zlikana oblačila potem jih na posteljo odložite ali pa jih pospravite direktno v omaro, a glede ostalih stvari ne rabite skrbeti.

8. BODITE DOSLEDNI

Res je, da lahko sestavimo najboljšo in najbolj preprosto pralno rutino na svetu, a včasih se bo zgodilo, da se nam ne bo dalo nič – in to je v redu. A pazite, da boste na začetku postavljanja nove rutine ostali dosledni, saj bodo le tako stvari s časom postale lažje in lažje in lažje.

Če neuspešno planiramo, planiramo za neuspeh.

Pranje perila je zelo osebna stvar in zato vam ne morem točno povedati, kaj narediti, a vseeno verjamem, da če si vzamemo čas za načrtovanje rutin, lahko naredimo veliko razliko v svojem vsakdanu. Zato upam, da ste dobili nekaj navdiha in da če imate kakšne svoje nasvete, jih lepo delite 🙂

Leave a Reply