Kako pospraviti – knjige, papir in dokumente

Prijateljica mi je povedala, da ima doma več kot 400 knjig in da se počuti, da rabi več življenj, da bi uspela prebrati vse.

Če se počutite, da se ste v isti situaciji – naj bo zaradi velikega števila knjig ali papirjev, ki so se čez leta nabrali v velike kupe, potem je to članek za vas.

In dobra novica je, da bolj kot se počutite premagane, ko pomislite na vse te stvari, večje bodo koristi.

Pa začnimo…

KNJIGE

Ne glede na to kakšne knjige imate: kuharske knjige, knjige za študij, delovne zvezke, vodiče, biografije, knjige za samopomoč, revije, dnevnike in celo šolske zapiske (se jih spomnite?) – razlog, zakaj ste jih kupili ali obdržali je, da verjamete, da imajo koristno informacijo za vas in za vaše življenje.

Torej prva stvar, ki jo je treba razumeti pri knjigah je, da v bistvu želimo informacije, ne materialni predmet sam. Vem, da se to sliši očitno, ampak bolj, kot ta podatek razumemo, bolj uspešno bomo pospravili knjige in tudi pametneje nakupovali v prihodnosti.

Zato začnite z vprašanjem:

1. KAJ MI JE POMEMBNO?

Knjige so zelo osebne, torej da veste katere obdržati, morate razumeti kdo ste in kam greste.

Vzemite si nekaj časa in napišite, kje se vidite v naslednjih petih do desetih letih – kakšne spremembe želite implementirati in na katerih področjih želite graditi?

Bodite pozorni, da izberete področja, ki so pomembna vam in ne samo ljudem okoli vas – poslušajte svoj notranji glas in občutke.

2. ČAS ZA AKCIJO

Ko imate jasno sliko svojih ciljev, potem ste pripravljeni za naslednje korake:

  • Najprej, postavite vse knjige, zvezke, revije, dnevnike itd. na eno mesto. Ne izpustite ničesar!
  • Zdaj začnite s pospravljanjem tako, da se sprašujete katere knjige vas bodo pripeljali bližje k življenju, ki ga želite živeti in k osebi, ki želite postati – katerokoli knjigo, ki vas ne bo pripeljala bližje ciljem lahko samozavestno daste stran.
  • Če imate knjige, za katere niste prepričani predlagam, da jih postavite v kup ‘mogoče’, da se lahko k njim vrnete kasneje.
  • Nadaljujte, dokler vam ne ostanejo samo trije kupi – ja, ne in mogoče.

3. KUP ‘MOGOČE’

Kaj narediti s knjigami, za katere niste prepričani?

Najprej se vprašajte, zakaj imate težavo pustiti knjigo za sabo – ali ste nanjo pripeli idejo prihodnosti, ali pa vas spominja na preteklost in je sentimentalne narave?

Če vam to ne pomaga, potem poskusite odgovoriti na vprašanje “Zakaj je nisem prebral/a ali uporabil/a?”. Bodite iskreni s sabo in če je odgovor samo preprosto “Nočem”, je tudi to v redu.

Iskreno, večino stvari, ki pristane v kupu mogoče, so stvari od katerih se je dobro posloviti – a ker čiščenje na silo nikoli ne deluje, predlagam, da jih za nekaj časa postavite na stran in vidite, kaj se bo zgodilo čez čas (več o tem v naslednji točki).

*OPOMNIK: Knjige, ki so napol prebrane je najboljše dati stran – iskreno, če bi v njih uživali ali pa bi bile koristne, bi jih brali še naprej. Zato bodite odkriti s sabo in jih predajte naprej. 

4. IZBERITE ŠTEVILKO ZA SVOJO ZBIRKO KNJIG

Zdaj je čas, da ustvarite zbirko, ki vam bo narisala nasmeh vsakič, ko jo boste pogledali. 

Najprej, izberite število knjig, ki bi jih radi imeli razstavljene ves čas – to je odvisno od vašega prostor, kjer jih boste hranili (police, knjižne omare, vrh predalnika itd.), a katerokoli številko že izberete poskrbite, da vas vaša zbirka ne bo utesnjevala ali povzročala dodatnega stres.

Zdaj izberite svoje knjige – izberite tiste, ki ji želite prebrati v bližnji prihodnosti in tiste, ki ste jih že prebrali, v njih uživali in jih želite prebrati še enkrat.

Ne skrbite, če je vaša izbrana številka nižja od količine knjig, ki ste jih obdržali – preprosto ostale spravite v hrambo (v predal, omaro itd.), kjer jih ne morete videti. In potem, ko preberete knjigo iz glavne zbirke in se od nje poslovite, jo lahko nadomestite z novo iz svoje shrambe.

To lahko počnete, dokler niso vse vaše knjige razstavljene. In ko vam to uspe, pride najboljši del – določite pravilo ‘ena noter, ena ven’, da ohranite svojo zbirko take velikosti, kot jo želite.

5. NE POZABITE NA DIGITALNE KNJIGE

Ko ste enkrat uspešno pospravili vse svoje fizične knjige, je čas, da ponovite proces za svoje digitalne in avdio knjige – izbrišite in organizirajte vse, dokler ne boste zadovoljni s končnim rezultatom.

PAPIR

Knjige nam lahko prinesejo veliko vrednost, a papir je na drugi strani bolj ali manj, nujno zlo – torej več, kot ga lahko damo stran, boljše se bomo počutili. In res je, da je lahko pospravljanje papirja mukotrpno, ampak na dolgi rok se trud splača.

Najboljši način, da začnete je, da postavite vse na eno mesto, tako kot to po navadi naredimo pri temeljitem pospravljanju – preverite vse predale, škatle itd. in ne izpustite ničesar.

Da pa bo proces še hitrejši in bolj prijeten predlagam, da to naredite s svojim partnerjem ali družino, posebej če nekateri papirji pripadajo tudi njim.

1. SORTIRAJTE PO KATEGORIJAH

Ko imate enkrat vse papirje na tleh, je čas za pospravljanje. In da bo postopek bolj obvladljiv je najboljše, da sortirate v tri različne kupe:

  • Pomembni papirji, ki jih morate obdržati, kot so osebni dokumenti, pogodbe, poslovni dokumenti, garancije, računi itd.
  • Nepomembni dokumenti, ki jih želite obdržati, kot so kreativni zapiski in sentimentalne stvari.
  • Kup za stran, kamor spadajo neveljavni dokumenti, nepotrebni priročniki, pretečeni računi in vse, kar želite vreči stran.

*OPOMNIK: Bodite neizprosni – lahko je misliti, da bomo potrebovali različne papirje, a v resnici, manj kot obdržimo, boljše je. Zato se vprašajte ali zares potrebujete priročnike za svoje naprave ali jih lahko najdete na spletu? In ali se držite svojih starih zapiskov, čeprav jih nikoli ne preberete in so za vas nekoristni? Bodite iskreni in se ne bojte zavreči večino stvari.

2. ČAS ZA ORGANIZACIJO

Ko ste zaključili s sortiranjem papirja, je čas za organizacijo.

Začnimo s kupom za stran.

Uničite dokumente in papirje, ki jih želite uničiti in reciklirajte vse ostalo. Predlagam, da to naredite čim prej, da se izognete neredu in zmedi.

*OPOMNIK: Včasih lahko uničevanje papirjev traja več kot en dan, še posebej, če imate veliko poslovnih papirjev, zato predlagam, da postavite ta kup na stran in ga manjšate vsak dan, malo po malo.

Zdaj pa organizirajmo kupe, ki ste jih obdržali.

Predlagam, da ohranite sistem shranjevanja čim bolj preprost – vsi osebni dokumenti grejo lahko v eno mapo (ena mapa na osebo), garancije in račune lahko hranite v škatli in ostale vsakodnevne papirje hranite v plastičnih kuvertah za večkratno uporabo.

*NASVET: Če se želite posloviti še od večje količine papirja, predlagam, da slikate ali skenirajte določene dokumente in papirje in shranite digitalno. A poskrbite, da bo rezultat vreden vašega časa – to je najboljše narediti s papirji, ki jih potrebujemo za daljše obdobje.

KARTICE IN OSEBNI DOKUMENTI

Če ste prišli tako daleč, potem lahko opredite še zadnji krog pospravljanja – tokrat za svoje kreditne kartice, kartice ugodnosti, osebne dokumente, vizitke itd.

Spet vse postavite na eno mesto in se poslovite od vsega, kar je pretečeno. Denarnica vam bo hvaležna!

In če boste obdržali nekaj vizitk in kartic ugodnosti, potem predlagam, da najdete mesto zanje, namesto da vam polnijo denarnico ali jih vsakič iščete v svoji torbi:

  • Vse vizitke lahko hranite v ovitku za vizitke.
  • In kartice ugodnosti lahko hranite na dva različna načina: prvi je, da ustvarite malo kolekcijo kartic povezano z obročkom za ključe, ali pa vse kartice shranite digitalno na svojem telefonu z aplikacijo, kot je Stocard, tako, da jih ne rabite nositi s sabo.

Upam, da vam je to dalo nekaj inspiracije za pospravljanje in da so vam napotki všeč 😉

Leave a Reply